Siirry pääsisältöön

Tiedonhankinnan perusteet

Tietoja artikkeleista

Kotimaisten lehtien sisältämien artikkeleiden tietoja voi etsiä LUC-Finnasta, Kotimaiset artikkelit -välilehdeltä. Tietoja on noin 500 kotimaisen lehden artikkeleista. Lehtivalikoima kattaa pääosin keskeisimmät kotimaiset tieteelliset lehdet Lapin yliopiston tieteenaloilta.

  • Oikeustieteen artikkeleita kannattaa hakea lisäksi Edilex-palvelusta ja SELMA-tietokannasta. 

keltainen avain Keltaisella avainmerkillä merkittyihin tietokantoihin kirjaudutaan yliopiston ulkopuolelta henkilökohtaisilla ulapland-tunnuksilla.

Tietoja artikkeleista LUC-Finnassa

Kotimaisia artikkeleita voi hakea LUC-Finnasta:

  1. Tee haku ja katso hakutulos Kotimaiset artikkelit -välilehdeltä.
  2. Osaan artikkeleista on saatavilla kokotekstilinkki. Muut artikkelit on luettava painetuista lehdistä.
  3. Jos artikkelissa ei ole kokotekstiä, artikkeli paikannetaan lehden nimellä kirjaston kokoelmista. Tee uusi haku lehden nimellä ja katso tuleeko lehti kirjastoomme (ks. alla Painetun lehden saatavuus). 
  4. Jos lehteä ei löydy kirjaston kokoelmista, tarkista lehden saatavuus Kuopion varastokirjastosta, johon voit tehdä ilmaisen artikkelipyynnön (katso ohje).

Hakutulos artikkelit vertaisoppiminen

 

Painetun lehden artikkelin saatavuus

Yhä useammin artikkeleiden kokotekstit löytyvät verkosta, mutta varsinkin kotimaisten lehtien artikkeleita on usein saatavilla vain painetuissa lehdissä. Halutessasi lukea painetun lehden artikkelin, tarvitset tiedot, missä lehdessä, minä vuonna ja missä numerossa artikkeli on. Näillä tiedoilla voit tarkistaa, onko kyseinen lehti kirjastosi kokoelmissa. Kokoomateoksen (toimitetun kirjan) artikkelista tarvitaan vastaavasti koko julkaisun eli kokoomateoksen nimi ja artikkelin sivunumerot.

LUC-Finnassa artikkeleista on Julkaisussa -kohdassa tiedot, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli on julkaistu. Tässä esimerkissä "105 (2010) : 3, s. 24-25" ilmaisee, että artikkeli on julkaistu Opettaja-lehden 105. vuosikerrassa, vuonna 2010, numerossa 3 ja sivuilla 24-25.  

"Vertaisoppiminen palkitsee" tiedot

Näiden tietojen avulla kyseinen lehti tai kokooma teos etsitään kirjaston kokoelmasta Kirjat ja lehdet -välilehdellä.

1. Kirjoita lehden nimi hakuruutuun.

2. Klikkaa lehden nimestä, saat esille myös vuosikertatiedot.

 

LUC-Finnan haku hakusanana: sotilasaikakauslehti

 

Sotilasaikakauslehden saatavuustiedot

Miten löydän tieteellisen artikkelin?

Kotimaiset artikkelit -haun artikkelitiedot tulevat kahdesta lähteestä: Journal.fi ja Kansalliskirjasto (Arto).

Kun rajaat haun Journal.fi -kokoelmaan, haku kohdistuu noin 140 suomalaisen tieteellisen lehden artikkeleihin. Huomioi julkaisujen kateajat, ne vaihtelevat lehdestä riippuen. Vanhojen numeroiden artikkeleita lisätään kokoelmaan takautuvasti. 

Tee rajaus kohdasta KIRJASTO / KOKOELMA. 

Kansalliskirjaston (Arto) tieteellisiä artikkeleita voi hakea jufo-koodilla. Lisää hakusanaksi jufo, hakutulos rajautuu tieteellisiin lehtiin sekä tieteellisiä artikkeleita sisältyviin ammattilehtiin.