Siirry pääsisältöön

Lauda

Usein kysytyt kysymykset

Milloin tallentamani pro gradu löytyy Laudasta?

Kun pro gradu on hyväksytty tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa, pro gradun tekijä tallentaa sen Laudaan. Tämän jälkeen kirjasto tarkistaa tiedot ja julkaisee gradun Laudassa

 

Miksi pro gradut tallennetaan Laudaan?

Gradut kiinnostavat ja niitä luetaan paljon. Työnantajallekin avoin gradu on käyntikortti ja osoitus hakijan taidoista, kuten pitkäjänteisyydestä ja kyvystä saattaa annettu projekti loppuun. Media löytää avoimena olevan gradun ja oman tutkimuksen saattaminen avoimesti luettavaksi tarkoittaa, että oma työ altistetaan laajemman yleisön arvioinnille ja arvioitavana oleminen on aina osa asiantuntijuutta.

 

Tarvitaanko julkaisemiseen lupa?

Kun tallennat työsi Laudaan sivulla https://libguides.luc.fi/c.php?g=668397&p=4863437 olevan ohjeen mukaan, annat samalla luvan asettaa opinnäytetyösi verkkoon.

 

Olen epävarma, miten tallennan pro graduni Laudaan?

Jos ohjeista ei ole apua, kysy osoitteesta lauda@ulapland.fi neuvoa tai tule kirjastoon.

 

Miksi kaikkia tiedekunnassa hyväksyttyjä pro graduja ei löydy Laudasta?

Lapin yliopiston rehtorin päätöksellä 1.1.2014 tutkielmien kirjastokappaleet tallennetaan sähköisessä muodossa, mutta kaikki pro gradun tekijät eivät tallenna niitä. Kaikki opinnäytteet löytyvät kuitenkin yliopiston arkistosta.

 

Haluaisin tallentaa pro gradun Laudaan, mutta minulla ei ole enää käyttäjätunnuksia?

Ota yhteyttä osoitteeseen lauda@ulapland.fi. Voit myös lähettää gradun ja sen tiedot lomakkeella, jos tunnuksesi ovat vanhentuneet https://ulapland.libwizard.com/f/gradu

 

Miksi en saa pro gradua auki?

Joillakin selaimilla saattaa olla ongelmia isojen gradutiedostojen kanssa. Voit kokeilla toisella selaimella kuten Firefox tai Chrome. 

 

Jos haluan korjata tallennettua pro graduani, mitä teen?

Ota yhteyttä osoitteeseen lauda@ulapland.fi

 

Tiedän, että Lapin yliopistossa on tehty lisenssiaatintyö, miksi en löydä sitä Laudasta?

Lisenssiaatintyön tekijä ei ole tallentanut sitä Laudaan.

 

Miksi osa pro graduista on avoimena ja osa käytettävissä vain kirjaston asiakaskoneella?

Pro gradun tekijällä on oikeus valita, onko hänen pro gradunsa avoin vai käytettävissä vain Lapin yliopiston kirjaston asiakaskoneilla.

 

En saa kokotekstiä auki Laudasta, löydän vain tiivistelmän?

Kyseisestä pro gradusta on tallennettu vain tiivistelmä. Laudan pro gradut -kokoelmassa on myös pelkkiä tiivistelmiä ja joissakin tapauksissa vain viitetiedot.

 

Miten saan rajatun käyttöoikeuden gradun luettavaksi?

Ota yhteyttä osoitteeseen lauda@ulapland.fi

 

Olen etsinyt seuraavaa Lapin yliopiston pro gradua netistä, löytämättä sitä.  Mitä kautta saisin työn käsiini?

Pro gradu on julkinen asiakirja eli sen on oltava kaikkien saatavilla. Vaikka gradua ei olisi tallennettu Laudaan, on se saatavissa yliopiston arkistosta, jota voit kysyä osoitteesta lauda@ulapland.fi. 

Kirjastossa on vuodet 2008-2013 paperisena, niitä voi pyytää oman kirjaston kautta kaukolainaan. 

 

Voinko ostaa painetun väitöskirjan?

Rehtorin päätöksen mukaan Lapin yliopiston Acta Universitatis Lapponiensis-julkaisusarjan väitöskirjat 2019 alkaen julkaistaan pääsääntöisesti sähköisinä verkkojulkaisuina. Tällä päätöksellä myös painettujen väitöskirjojen myynti on lopetettu Lapin yliopistossa.