Siirry pääsisältöön

Mendeley

Viitteet haltuun

Mendeley-logo

Mendeley viitteidenhallintaohjelma on vapaasti verkossa ja sitä voi käyttää sekä nettiselaimen että omalle koneelle asennettavan käyttöliittymän kautta.
Mendeley nopeuttaa oleellisesti tutkimuksen tekoa, koska tekstin sisäiset viittaukset ja aikaa vievät lähdeluettelot syntyvät helposti, sekä uudelleenmuotoilut eri käyttötarkoituksiin ovat yksinkertaisia.

Mendeley-tili

1. Tee itsellesi Mendeley-tili (Create a free account).

2. Voit luoda tilin haluamallasi sähköpostiosoitteella
3. Jatka klikkaamalla "Continue" ja valitse vielä salasana tilillesi.

HUOM! Jos sinulla on jo tili jossain Elsevierin palvelussa, esim. Scopuksessa tai ScienceDirectissä, käytä samaa tunnusta myös Mendeleyssä. Welcome-sivulla kysytään silloin sähköpostin lisäksi myös salasana. Jos et muista sitä, voit klikata "Forgot password?"

Anna sähköpostiosoite

4. Kun olet kirjautunut, löydät oman Mendeley-kirjastosi Library-kohdasta

Mendeleyn aloitussivu

5. Mendeleyn search-toiminnolla voi hakea artikkeleita koko Mendeley-yhteisöstä ja lisätä niitä sitten omaan kirjastoon.

Mendeley-apuohjelmat

Lisäksi voit tarvita seuraavia apuohjelmia

 • Web Importer on selaimeen asennettava hyödyllinen apuohjelma, jonka avulla voi tallentaa viitteitä ja tiedostoja omalle tilille. Web Importer toimii Chromessa, Firefoxissa ja Edgessä. Asentamisen jälkeen selaimen kirjanmerkkipalkissa/kirjanmerkeissä näkyy punainen Mendeley-kuvake.  Katso lisää viitteiden tallentamisesta.
 • Mendeley Cite on MS Wordin kanssa toimiva apuohjelma, jolla voi tehdä tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon.
  • asennettuasi (ohje) Mendeley Cite'n näet sen Wordin Viittaukset/References -välilehdellä.

Wordin viittaukset välilehti

 • Mendeley Reference Manager logo         on selaimen My Library -näkymän työpöytäversio, jolla voi järjestellä ja muotoilla Mendeleyhin tallennettuja viitteitä, lukea dokumentteja ja tehdä niihin merkintöjä. Samat asiat voi tehdä myös selaimen omassa Mendeley-kirjastossa, siksi työpöytäversion asentaminen ei ole välttämätöntä. Reference Manager on kehitysvaiheessa. New Mendeley Reference Manager -esittelyvideo.

Lisää tietoa Mendeley-apuohjelmien toimivuudesta eri selainten ja käyttöjärjestelmien kanssa.

Mendeley Cite asennus

Jotta voit lisätä tekstiisi lähdeviittauksia ja lähdeluettelon Mendeleyhin tallentamistasi viitteistä, tulee ensin ladata tekstinkäsittelyohjelmaasi Mendeley Cite apuohjelma. Lapin yliopiston ja AMKin Word Online -ohjelma sisältää jo Mendeley Citen.

Wordin työpöytäversiossa voit asentaa apuohjelman Lisää tai Insert -välilehdeltä > Apuohjelmat tai Get addings > Omat apuohjelmat (tai Hae apuohjelmia).

 • Saat nyt esiin Officen apuohjelmat -sivun, jossa voi olla huomautus, että "Office-kauppa ei ole käytettävissä".
 • Avaa tältä sivulta välilehti: Järjestelmänvalvojan hallinnoima / Admin managed (Jos Mendeley ei näy listalla painaa "Refresh", jolloin Word päivittää Office Storesta sovellukset.)
 • Voit siitä asentaa Mendeley Cite -apuohjelman