Siirry pääsisältöön

Tekoäly tiedonhaun apuna: Tekoäly tiedonhaun apuna

Opas tekoälyn käytöstä tiedonhaussa

 

Tekoälysovelluksia voit käyttää tiedonhaun eri vaiheissa. Erityisen hyvin tekoäly soveltuu tiedonhaun suunnitteluvaiheeseen. 

Tekoälyn tuottamien vastausten avulla pääset nopeasti käsiksi uuteen aiheeseen: mistä on kyse ja millaisia teemoja aiheeseen liittyy. Tekoäly on myös hyvä apu käsitteiden tunnistamisessa. 

Aloita keskustelu kysymällä tekoälyltä aiheesta. Vastauksen avulla pääset jäljille siitä, mitä aiheeseen kuuluu ja miten tiedonhakua kannattaa suunnata. 


Esimerkki keskustelun aloituksesta:

- Olen tekemässä opinnäytetyötä aiheesta Yritysten suojautuminen deepfake-teknologialta. Mitä teemoja minun tulisi ottaa huomioon?

Voit tarkentaa keskustelua tekemällä jatkokysymyksiä. Jatkokysymysten avulla voit saada tekoälyltä tarkempia ja aiheeseen paremmin sopivia vastauksia. 

Esimerkki jatkokysymyksestä:

- Aion keskittyä erityisesti teknologisiin ratkaisuihin ja suojautumiskeinoihin. Mistä aiheista minun kannattaisi hakea tietoa?

Voit jatkaa edelleen keskustelua jatkokysymyksillä. Käytä omaa ajattelua ja kertynyttä tietoa, kun arvioit tekoälyn antamia vastauksia. Tee hakuja eri tekoälytyökaluilla ja vertaile vastauksia toisiinsa. 

Ymmärrys aiheesta lisääntyy, kun teet tiedonhakua ja valitset lähteitä. 

Kun olet kartoittanut aiheen teemoja ja näkökulmia, voit lähteä ideoimaan hakusanoja tekoälyn avulla.


Esimerkkejä sopivista tekoälysovelluksista:

  • Copilot (Microsoft) (suositeltu)
  • ChatGPT 4o-versiot (Open AI)
  • Gemini (Google)

Hakusanat

Tekoälysovelluksilta voi kysyä hakusanoja tiedonhakua varten. Sovelluksia voi pyytää myös ehdottamaan erikielisiä sanavastineita ja synonyymejä. 

Sovellukset eivät useinkaan ole kovin hyviä muotoilemaan hakusanoja, jotka toimisivat tehokkaasti haettaessa tietoa erilaisista tieteellisiä julkaisuja sisältävistä tietokannoista. Usein sovellus esittää pitkiä sanaketjuja, esimerkiksi ‘yoga effects on functional capacity of lower back pain’ tai ‘ruokavalion merkitys suoliston toiminnalle’. Pilko ehdotettua sanaketjua yksittäisiksi termeiksi asti, esim. ‘yoga - (lower) back pain’ tai ‘ruokavalio - suolisto’.

Hakusanalistat ovat harvoin kattavia. Voit pyytää sovellusta antamaan lisää hakusanoja tai ohjata sitä haluttuun suuntaan. Voit myös kokeilla useampaa tekoälysovellusta. Arvioi aina lopulta itse, mitkä sanat sopivat juuri sinun aiheeseesi.

FintoAI on hakusanasovellus, joka ehdottaa sanoja YSO-sanastoon perustuen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.Sovellukselle annetaan teksti, josta se poimii sanat.

Kokonainen hakulause

Osa sovelluksista osaa muotoilla valmiita hakulausekkeita. Niissä hakusanat on yhdistetty operaattoreilla (AND, OR ja NOT) ja fraasit tunnistettu. Sovellukset eivät osaa yleensä katkaista hakusanoja tai muotoilla niitä.

Arvioi aina itse, mitä ehdotetuista hakusanoista voit käyttää omaan aiheeseesi liittyen. Muista tarkistaa myös hakulauseen toimivuus ja loogisuus. Hakusanojen yhdistäminen Fraasihaku ja sanojen katkaisu

Esimerkkejä keskustelunaloituksista: 

  • “Mitä synonyymejä on sanalle stressi?”
  • “Kerro hakusanoja aiheesta ilmastonmuutoksen vaikutukset metsätalouteen.”
  • “If there are two main concepts: climate change and arctic, can you give me synonyms and related search terms for these both in a table form, where concepts are in columns.”
  • “Use Boolean logic to find publications about social media and young people. Use several synonyms for both concepts.”

Esimerkkejä sopivista te­ko­ä­ly­so­vel­luk­sis­ta:

  • Copilot (Microsoft) (suositeltu)
  • ChatGPT (OpenAI)
  • Gemini (Google)
  • Perplexity

Kirjaston tietokantoihin ja hakuominaisuuksiin kehitetään tekoälyominaisuuksia, joita voit hyödyntää, kun etsit kirjallisia lähteitä työhösi. Lapin korkeakoulukirjastossa on käytössä Keenius tekoälysovellus tiedonhakuun.

Tiedonhakuun kehitetyt tekoälysovellukset toimivat hyvin, kun teet kartoittavaa tiedonhakua. Tekoäly voi onnistua nostamaan esiin julkaisuja, joita et ehkä muuten olisi löytänyt.

Huomaa, että systemaattisessa tiedonhaussa, esim. integroiva kirjallisuuskatsaus, tarvitset edelleen tehdä hakuja yksittäisissä tietokannoissa hakusanayhdistelmien ja tietokannan tarjoamien hakuominaisuuksien, esim. Boolen logiikan, avulla, jotta voit raportoida haut kirjallisuuskatsauksessa.

Miten haen?

Esimerkkinä Keenious:

Keenious muodostaa vastauksen OpenAlex tietokannasta löytyvien julkaisujen kuvauksen perusteella. Keeniouksessa käytetään haun lähtökohtana valmista artikkelia tai itse kirjoittamaasi aiheen kuvausta. Tutustu Keenioukseen oppaassa >>

Esimerkkinä Copilot tai ChatGPT:

ChatGPT ja Copilot muodostavat vastauksen avoimen netin sisältämästä tiedosta. Kun olet kirjautunut palveluun, tekoäly tarjoaa vastauksessa myös linkkejä verkkojulkaisuihin. Käytä lähdekriittistä lähestymistapaa, kun arvioit julkaisujen tietosisältöä.

 

Arvioi

Varmista, että generatiivisen tekoälyn, esim. ChatGPT, ehdottamat julkaisut ovat oikeasti olemassa.

Huomioi, että tekoälytyökalut generoivat vastauksen valmiiiksi rajatuista aineistoista ja eri tavoin riippuen tekoälyn käyttötarkoituksesta.

 

Tekoälyn käyttö tulee olla hyvän tieteellisen käytännön mukaista.

Tekoälyn tuottamat tiedot täytyy aina tarkistaa ja viittaus tehdä alkuperäiseen lähteeseen, jos käytät sitä sisällöntuotantoon. Noudata oman korkeakoulun tai julkaisijan ohjeistuksia tekoälyn käytöstä ja käytön raportoinnista sekä siihen viittaamisesta.

Esimerkiksi APA7:

  • tekstiviittaus ChatGPT:hen: (Open AI, 2024)
  • lähdeluettelon merkintä: Open AI (2024). ChatGPT (May 13 version) [Large language model]. https://chat.openai.com/chat.

Lue lisää:
How to cite ChatGPT? (APA) 
How do I cite generative AI in MLA style?
The Chicago Manual Style / Q&A

Kuvan avulla voit päätellä, onko sinulla asiantuntemusta käyttää tekoälyä

Opiskelijan tarkistuslista

- Keskustele kurssin opettajan tai opinnäytetyön ohjaajan kanssa, onko tekoälysovellusten (ja minkä) käyttö sallittua tiedonhaussa.

- Tutustu tekoälysovelluksiin etukäteen: mihin ne pystyvät tiedonhaun tukena, mihin eivät. Vertaile tuloksia.

- Mieti, mihin voit käyttää tekoälysovellusta tiedonhaussa, ja mihin et.

- Tutustu käyttämääsi tekoälysovellukseen: kuka sitä ylläpitää ja miksi; onko sen käyttö maksullista tai rajattua, vaikuttaako se tuloksiin?

- Lähdekritiikki on edelleen sinun tehtäväsi. Ole kriittinen tulosten suhteen: tee vertailevia otantoja eri tietoa tarjoavista lähteistä ja tarkista esim. tekoälyn tarjoamia viitteitä ja niiden saamia viittauksia tietokannoista.

- Jos käytät tekoälyä sisällöntuotantoon, viittaa siihen ohjeiden mukaan.

 

Lähde:Oulun yo kirjaston tarkistuslista

Tutustu tekoälytyökaluihin

Tekoälytyökaluja on esitelty mm. seuraavilla kirjaston sivuilla:

Oulun yliopisto kirjasto