Avointen materiaalien käyttöä ohjaa hyvää tieteellinen käytäntö. Käytettyihin materiaaleihin viitataan huolellisesti niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin opiskelussakin.
Muista, että vain osa tieteellisistä julkaisuista, aineistoista ja oppimateriaaleista julkaistaan avoimesti ja määrä vaihtelee tieteenaloittain.
Avoimet materiaalit on joko vapautettu yleiseen käyttöön (Public domain) tai lisensoitu, mikä ohjaa niiden jatkokäyttöä. Lisenssit antavat oikeuden päästä materiaaliin sekä käyttää sitä maksutta. Annetusta lisenssistä riippuen materiaalia on myös mahdollista muokata ja jakaa eteenpäin.
Käyttäessäsi CC-lisensioitua materiaalia:
Olet aina itse vastuussa siitä, että sinulla on oikeus käyttää esimerkiksi julkaisuissa tai opetuksessa muiden tuottamaa materiaalia.
Avointen materiaalien lisäksi voit käyttää opetuksessa ja tutkimuksessa muiden laatimia materiaaleja tai niiden osia joko pyytämällä tekijältä tai tekijänoikeuden haltijalta luvan materiaalin käyttöön tai hyödyntämällä Kopioston kanssa tehtyä sopimusta opetus-, tutkimus- ja hallintotoiminnasta.
Avoimia julkaisuja voi hakea suoraan LUC-Finnasta sekä eri yliopistojen ja kustantajien julkaisuarkistoista. Laajempia hakuja voi tehdä monipuolisesti erilaisista tietokannoista ja hakupalveluista, joista osa on painottunut tietyille tieteenaloille. Niiden sisällöt ovat osin päällekkäisiä, mutta mikään palvelu ei kata kaikkia avoimia julkaisuja. Avoimena julkaistaan niin artikkeleita, kokoomateosten osia kuin kirjojakin.
Apua sopivien hakupalveluiden valintaan löydät kirjaston tiedonhaun oppaista.
Kotimaisia julkaisuja ja hakupalveluita
Kansainvälisiä hakupalveluita ja tietokantoja
Base, Core, Oaister hakevat tutkimusorganisaatioiden julkaisuarkistoista