Siirry pääsisältöön

Lapin AMKin julkaisijan opas - ohjeita kirjoittajalle

Lapin AMKin julkaisutoiminta

Lapin AMKin julkaisutoiminnan tehtävänä on tehdä TKI-toiminnan tuloksia ja muuta asiantuntijatyötä näkyväksi. 

Julkaisut palvelevat pohjoisen korkeakouluyhteisön lisäksi Lapin elinkeinoelämää, kansallisia ja kansainvälisiä asiantuntijaverkostoja, muita tutkimus- ja koulutuslaitoksia, viranomaisia, rahoittajia ja muita organisaatioita sekä yksittäisiä kansalaisia.

 

Lapin AMK on sitoutunut Open Access -periaatteisiin, joten kaikki AMKin julkaisut julkaistaan avoimesti verkossa, jolloin ne ovat välittömästi kaikkien saatavilla (Open Access). Julkaisut on lisensoitu CC BY 4.0 lisenssillä (Nimeä 4.0 Kansainvälinen) ja niiden rinnakkaistallenteet löytyvät Theseuksesta.

AMK julkaisee eri formaateissa:

  • tutkimus- ja kehittämistoiminnan tuloksia,
  • tutkimustietoa,
  • oppimateriaaleja ja 
  • muuta punnittua ja inspiroivaa asiantuntijatyöhön perustuvaa sisältöä.

Lapin AMKin julkaisu- ja kustannustoiminnan laadusta ja kehittämisestä vastaa ammattikorkeakoulun julkaisutyöryhmä. Blogilla ja podcast-sivustolla on julkaisutyöryhmän alaisuudessa toimiva erillinen toimituskunta.

Julkaisusarja kantaa nimeä Pohjoisen tekijät (#pohjoisentekijät). Sarjassa julkaistaan:

  • sähköisiä ja painettuja artikkelikokoelmia,
  • sähköisiä ja painettuja monografioita,
  • blogikirjoituksia,
  • podcast-julkaisuja ja 
  • videojulkaisuja.

Lisäksi ammattikorkeakoulu julkaisee kolmesti vuodessa ilmestyvää Lumen-verkkolehteä.

Pohjoisen tekijät -sarjassa ja Lumen-lehdessä julkaistavat sisällöt käyvät aina läpi ennakkoarvioinnin. Tällä pyritään varmistamaan sisältöjen laatu ja OKM:n asettamat julkaisukriteerit, sillä julkaisutiedonkeruuseen hyväksytyt julkaisut ovat yksi AMKin rahoituksen perusta.

Lapin AMKin toimituskunnallisissa hankeblogeissa julkaistaan myös ennakkoarvioinnin läpikäyneitä blogitekstejä.

Julkaisemiseen liittyviä käytännön ohjeita löytyy Lapin AMKin intrasta

 

Pohjoisen tekijät - Lapin ammattikorkeakoulun julkaisut

Pohjoisen tekijät -sarjassa julkaistaan sähköisinä ja painettuina sekä artikkelikokoelmia että monografioita.

Julkaisutyöryhmä arvioi julkaistavaksi ehdotetut monografiat ja artikkelikokoelmat ennen niiden julkaisemista. Sarjan julkaisut rinnakkaistallennetaan Theseukseen.

Tutustu sähköisiin ja painettuihin kirjoihin

Pohjoisen tekijät - Lapin AMKin asiantuntijablogi

Pohjoisen tekijät -asiantuntijablogissa julkaistaan Lapin AMKin toimintaa ja toimintaympäristöä käsitteleviä ajankohtaisia kirjoituksia. Sen tarkoituksena on tiedon levittämisen lisäksi laatia tilannekuvaa ja analysoida erityisesti Lapin kehitystrendejä - onnistuessaan myös nostaa uusia teemoja yleiseen keskusteluun.

Kirjoitukset perustuvat AMKin työntekijöiden tekemään asiantuntija- tai tutkimustyöhön. Blogissa voidaan julkaista myös AMKin kumppaneiden kanssa laadittuja yhteisartikkeleita.

Toimituskunta arvioi blogikirjoitukset ennen niiden julkaisemista.

Tutustu blogikirjoituksiin

Pohjoisen tekijät - videojulkaisut

Videojulkaisujen soittolistalla julkaistaan Pohjoisen tekijät -julkaisukokonaisuuteen kuuluvia, julkaisutyöryhmän ennakkoarvioinnin läpikäyneitä videojulkaisuja.

Tutustu videojulkaisuihin

Pohjoisen tekijät - podcast

 

Pohjoisen tekijät -podcastiin tarjottavat jaksot voivat olla luonteeltaan yksipuheluja, dialogeja tai juonnettuja keskusteluja. Podcastit ovat käsikirjoitettuja ja äänessä ovat asiantuntijamme vieraineen vaihtuvin aihein.

Toimituskunta arvioi sarjaan tarjotut podcast-jaksot ennen niiden julkaisemista.

Tutustu podcast-julkaisuihin

Lumen – Lapin ammattikorkeakoulun verkkolehti

Lumen- verkkolehden tarkoituksena on jakaa pohjoista tietoa ja levittää arktista osaamista. Lehti on pohjoisen asiantuntijoiden julkaisufoorumi ja sen tarkoituksena on omalta osaltaan edistää AMKin tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulosten näkyvyyttä ja niiden avointa saatavuutta. Lumen ilmestyy kolme kertaa vuodessa, ja kullekin numerolle valitaan pääteemat. Lehden toimituskunnan jäsenet toimivat päätoimittajina kukin vuorollaan, mutta teemapäätoimittajaksi voidaan kutsua myös muita ammattikorkeakoulun akateemisesti meritoituneita asiantuntijoita.

Julkaisutyöryhmä arvioi päätoimittajan kanssa kaikki lehteen tarjotut kirjoitukset ennen niiden julkaisemista. Lehden artikkelit rinnakkaistallennetaan Theseukseen.

Tutustu Lumen-lehteen