Julkaisufoorumi JUFO
Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön asiantuntijapaneelien arvioihin perustuva julkaisukanavien tasoluokitus. Luokitusta käytetään julkaisukanavien laadun arvioimiseen. JUFO-luokitus sisältää lehtiä, kirjasarjoja, konferensseja ja kirjakustantajia. Se välittää tietoa tieteellisten julkaisukanavien vaikuttavuudesta ja arvostuksesta tiedeyhteisössä.
Neliportaisessa luokituksessa kaikkien tieteenalojen keskeiset ulkomaiset ja kotimaiset julkaisukanavat jaotellaan
1 = perustasoon
2 = johtavaan tasoon
3 = korkeimpaan tasoon
0 = kanaviin, jotka eivät (vielä) täytä tason 1 kriteereitä
Tavoitteena on kannustaa suomalaisia tutkijoita julkaisemaan tutkimustuloksensa korkeatasoisilla kotimaisilla ja ulkomaisilla foorumeilla. Julkaisukanavan saama tasoluokka kuvastaa ilmestyneiden artikkelien keskimääräistä tasoa, joten luokitusta on mielekästä käyttää ainoastaan suurten julkaisumäärien arviointiin.
Linkki JUFO-portaaliin
Muita tieteellisten julkaisukanavien arviontityökaluja
- WWW.TSV.FI/TUNNUS
- Vertaisarviointi. Asiantuntijoiden suorittaman käsikirjoitusten vertaisarvioinnin eli refereekäytännön katsotaan yleensä osoittavan lehden laatua. Vertaisarviointi pyrkii varmistamaan, että tutkijat noudattavat omalla alallaan hyväksyttyjä käytäntöjä ja estämään perusteettomien väittämien esittämisen ja virheelliset tulkinnat. Suomessa on käytössä kirjojen ja artikkeleiden vertaisarviointitunnus
- Määrälliset ja laadulliset arviointimenetelmät. Julkaisukanavia arvioidaan erilaisilla määrällisillä ja laadullisilla menetelmillä. Määrällisten menetelmät perustuvat käyttäjä- tai muihin tilastoihin tai vaikuttavuuden arviointiin viittaustietojen perusteella. Laadulliset menetelmät, kuten esimerkiksi JUFO ja liiketoiminnan lehtien Journal Quality List perustuvat asiantuntija-arvioihin.
- Julkaisukanavan vaikuttavuus. Tunnettuja vaikuttavuuden indikaattoreita ovat mm. Journal Impact Factor. Lehden IF-indikaattori lasketaan siten, että jaetaan lehdessä kahtena laskentavuotta edeltävänä vuotena julkaistuihin artikkeleihin laskentavuonna kohdistuneiden viittausten lukumäärä lehdessä tänä aikana julkaistujen artikkelien kokonaislukumäärällä. Laskennassa ovat mukana Web of Science -tietokantaan kuuluvat lehdet. Lehtien IF-arvot julkaistaan vuosittain Journal Citation Reportsissa. IF-arvo löytyy yleensä myös lehden kotisivulta. Mitä suurempi vaikuttavuuskerroin on, sitä enemmän lehdessä ilmestyneet artikkelit ovat saaneet viittauksia.
- Viittaustietokannat. Viittaustietokantojen avulla voidaan tarkastella viittausmääriä ja tarkastella esimerkiksi sitä, mitkä ovat viitatuimpia artikkeleita, lehtiä tai tutkijoita. Tärkeimmät viittaustietoja sisältävät tietokannat ovat monitieteelliset Web of Science (WoS) ja Scopus. Viittauksia voi hakea myös Google Scholarista, kunhan muistaa, että kaikki tiedontuottajat, esimerkiksi Ebsco, eivät ole antaneet Google Scholarille oikeuksia tietokantojen haravointiin ja että Google Scholar ei ilmoita, mitkä tiedonlähteet haku kattaa.