Siirry pääsisältöön

Lapin AMKin julkaisijan opas - ohjeita kirjoittajalle

Tavoitteena avoin julkaiseminen

Avoimet julkaisut ovat yksi avoimen tieteen ja tutkimuksen peruspilareista. Avoimella julkaisemisella tarkoitetaan sitä, että julkaisut ovat kokonaisuudessaan kenen tahansa luettavissa (tulostettavissa ja kopioitavissa) verkossa maksutta, avoimesti ja esteettömästi.

Artikkeli voi olla alun perin avoimena julkaistu tai siitä saattaa olla jokin versio rinnakkaistallennettuna esimerkiksi julkaisuarkistossa. Taustalla on ajatus siitä, että julkisesti rahoitetun tutkimustiedon tulee olla mahdollisimman laajasti ja nopeasti mahdollisimman monen käyttäjän ulottuvilla.

Avoimen julkaisemisen tavoitteet määräytyvät seuraavien kansallisten linjausten ja suositusten mukaisesti:

Lue lisää:

Avoimen julkaisemisen edut

Julkaisemiseen käytetään avoimia julkaisukanavia, jotta erilaiset julkaisut saavuttavat kohderyhmänsä mahdollisimman kattavasti.

Avoin julkaiseminen

  • lisää tutkimuksen näkyvyyttä, vaikuttavuutta ja tasa-arvoista tiedonsaantia
  • lisää tutkijan/asiantuntijan verkostoitumista
  • lisää todennäköisyyttä tulla viitatuksi
  • edistää TKI-toiminnan tulosten avointa saatavuutta
  • edistää yritysten toimintamahdollisuuksia ja innovaatioita
  • lisää rahoituksen vaikuttavuutta
  • edistää tutkimustietoon perustuvaa päätöksentekoa
  • lisää kansansivistystä
  • edistää globaalia hyvinvointia
  • tuo näkyvyyttä ammattikorkeakoululle

ARENEn OA-suositus

Ammattikorkeakoulujen tavoitteena on edistää tutkimus- ja kehitystoiminnan tulosten avointa saavutettavuutta. Julkisesti rahoitetun tutkimus- ja kehitystoiminnan tulosten tulee olla avoimesti kenen tahansa saavutettavissa. Lausuman mukaisesti ammattikorkeakouluissa toimivien opettajien ja tutkijoiden edellytetään rinnakkaistallentavan tieteellisissä julkaisuissa tai korkeakoulun omissa julkaisusarjoissa julkaistut tutkimusartikkelit Theseus-julkaisuarkistoon 1.1.2010 lähtien. Myös aiemmin julkaistujen artikkelien rinnakkaistallentamista suositellaan.

ARENE ry suosittaa, että ammattikorkeakouluissa toimivat opettajat ja tutkijat suosivat julkaistessaan avointa julkaisupolitiikkaa noudattavia julkaisukanavia kuten kunkin koulutusalan Open Access -lehtiä ja avoimesti saatavilla olevia sarjajulkaisuja.

 Arene ry:n Open Access -julkilausuma https://s3.amazonaws.com/libapps/accounts/8386/images/Arene.PNG

Avoimen julkaisemisen vaihtoehdot

https://s3.amazonaws.com/libapps/accounts/8386/images/Openaccess.png

Julkaisun avoimuudella tarkoitetaan, että se on Internetin kautta kokonaisuudessaan ilmaiseksi ja esteettömästi luettavissa, tulostettavissa ja kopioitavissa.

Avoimen julkaisemisen (Open Access, OA) keinoja ovat:

https://s3.amazonaws.com/libapps/accounts/8386/images/Kultainen_neliö.PNGKultainen OA (Gold OA)
Julkaisu on vapaasti käytettävissä verkossa. Julkaisemisesta voidaan periä maksu (APC, article processing charge). Maksaja voi olla kirjoittaja, hänen työnantajansa tai tutkimuksen rahoittaja. Maksut vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin. On olemassa myös sellaisia OA-lehtiä, jotka eivät peri julkaisumaksuja.


https://s3.amazonaws.com/libapps/accounts/8386/images/Vihreä_neliö.PNGVihreä OA (Green OA, rinnakkaistallentaminen)
Julkaisu tai sen osa voidaan kustantajan luvalla rinnakkaistallentaa tieteenala- tai organisaatiokohtaiseen julkaisuarkistoon, jossa se on vapaasti saatavilla joko heti tai ennalta määrätyn embargoajan jälkeen. Kustantaja voi myös rajata sitä, minkä version saa rinnakkaistallentaa. Rinnakkaistallentamisesta ei aiheudu kirjoittajalle kustannuksia.

ResearchGate, Academia.edu ym. tutkijoiden yhteisöpalvelut eivät ole virallisia rinnakkaistallennuskanavia, koska ne eivät täytä esim. pysyvyyden vaatimusta. Rinnakkaistallentamisen oikeuksia voi tarkistaa Sherpa/Romeo palvelusta sekä kustantajien ja lehtien verkkosivuilta.
 

https://s3.amazonaws.com/libapps/accounts/8386/images/Vihreäpunainen_neliö.PNGHybridi OA
Kirjoittaja voi ostaa yksittäisen artikkelin avoimeksi maksamalla APC-maksun, joka on yleensä tuhansia euroja.  Hybridilehti on eri asia kuin OpenAccess -lehti, jossa kaikki artikkelit ovat avoimesti saatavana. Hybridijulkaisuissa on kyse tuplarahastuksesta, sillä tällöin kustantaja rahastaa sekä tilausmaksuilla että kirjoittajamaksuilla.

Tiedon saatavuus –työryhmä (2011 – 2013) on laatinut kansalliset Open Access –periaatteet, joissa suositellaan joko vihreää tai kultaista OA-julkaisemista. Hybridi-OA-julkaisemista ei suositella päällekkäiskustannusten vuoksi.