Siirry pääsisältöön

Lapin AMKin julkaisijan opas - ohjeita kirjoittajalle

Julkaisutietojen keruu – mistä on kyse?

Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää julkaisutietoja korkeakouluilta, tutkimuslaitoksilta ja yliopistollisilta sairaaloilta. Keräämisen tarkoitus on tuottaa tietopohjaa suomalaisen tutkimusjärjestelmän tutkimustoiminnasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Ministeriö käyttää korkeakouluilta kerättäviä julkaisutietoja tietopohjana yliopistoille ja ammattikorkeakouluille osoitettavan perusrahoituksen laskennassa, mutta sen lisäksi muussakin tutkimus- ja kehittämistoiminnan seurannassa ja ohjauksessa.

Lapin AMKin henkilökuntaan kuuluvan tulee ilmoittaa julkaisutietonsa tiedonkeruuseen mahdollisimman pian julkaisun ilmestymisen jälkeen, jotta julkaisut tulevat mukaan valtakunnallisiin tilastoihin ja huomioonotetuiksi OKM:n myöntämässä rahoituksessa.

Julkaisutiedot ilmoitetaan JUSTUS-tallennuspalvelun kautta. 

Ohjeet Justus-lomakkeen täyttämiseen löytyvät Intrasta.

Justus-palveluun kirjaudutaan käyttäen Eduuni-ID:tä. Ohjeet tunnuksen rekisteröimiseen löytyvät Eduuni-infon wikisivulta.

Julkaisutiedonkeruun vastuuhenkilö tarkistaa ja hyväksyy ilmoitetut julkaisutiedot OKM:n tiedonkeruuseen, jonka jälkeen ne ovat selailtavissa Tiedejatutkimus.fi-palvelussa.

Mitä julkaisutietoja kerätään?

OKM:n tiedonkeruuseen raportoitavien julkaisujen tulee täyttää seuraavat kriteerit:

  • Tekijä on palvelusuhteessa Lapin AMKiin.
  • Julkaisu perustuu tekijän Lapin AMKissa tekemään tutkimus- tai asiantuntijatyöhön.
  • Julkaisu tuottaa uutta tietoa.
  • Julkaisua ei ole aikaisemmin julkaistu tiedonkeruussa raportoitavassa muodossa.
  • Julkaisu on julkisesti kenen tahansa saatavilla.
  • Julkaisukanavalla on tekijästä riippumaton toimituskunta tai julkaisija, joka päättää julkaisukanavalla julkaistavista julkaisuista (ei omakustanteita).

Henkilökunnan tekemät väitöskirjat eivät kerrytä ammattikorkeakouluille julkaisupisteitä, mutta niiden tiedot voidaan tallentaa Justukseen tilastointia varten.

Justus-lomakkeelle tallennetaan myös julkaisun PDF mahdollista rinnakkaistallennusta varten.