Siirry pääsisältöön

Tieteellisen tiedonhankinnan opas

Viittauskäytännöt

Lähteisiin viittaamisen tarkoituksena on antaa lukijalle riittävät tiedot tunnistaa ja löytää julkaisu, johon kirjoituksessa viitataan. Lähteisiin viittaamisen avulla lukija (esim. tutkielman tarkastaja) voi tarkistaa julkaisun väitteiden tukena käytettyjen perusteluiden paikkansapitävyyden. Lisäksi viitteillä annetaan tunnustus sille, jolle tunnustus kuuluu eli kirjoittaja ilmoittaa, mistä hän on saanut julkaisuunsa muun kuin itse tuottamansa tekstin.

Lähteisiin viittaaminen muodostuu kahdesta osasta:

  • lähdeviitteestä (tekstiviitteestä)
  • lähdeluettelosta (kirjallisuusluettelosta)

Lähdeviite ohjaa julkaisun lopussa olevaan lähdeluetteloon, jossa käytetystä julkaisusta on tarkat bibliografiset tiedot. Lähdeviitteen ja lähdeluettelon tietojen täytyy vastata tarkasti toisiaan, jotta tekstissä mainittu lähde löytyy lähdeluettelosta helposti.

Lähdeviitteiden merkitsemistapa vaihtelee tieteenaloittain, tieteellisestä laitoksesta tai julkaisusta riippuen. Kirjoittajan on aina tarkistettava, että lähdeviitteet ja lähdeluettelo noudattavat sen yhteisön tai julkaisun käytänteitä, jolle kirjoitus on aiottu.

Ohjeita lähdeviittauksiin:

Viitteidenhallintaohjelman valinta

Viitteidenhallintaohjelmalla voi

  • tallentaa eri tietokannoista löydetyt viitetiedot omaan henkilökohtaiseen tietokantaan
  • muotoilla automaattisesti lähdeluettelon ja tekstin sisäiset viitteet monien eri säännöstön mukaan

Viitteidenhallintaohjelma nopeuttaa oleellisesti tutkimuksen tekoa, koska aikaa vievät lähdeluettelot syntyvät hetkessä, viitemerkinnät tekstin joukossa ja uudelleenmuotoilut eri käyttötarkoituksiin ovat yksinkertaisia. Viitteidenhallintaohjelma kannattaa ottaa käyttöön heti tiedonhaun alussa ja siirtää sinne tiedonhaun edetessä löydetyt, relevantit viitteet. Viitteitä voi järjestellä kansioihin käyttötarkoituksen mukaan. Myöhemmin voi halutessaan poistaa tarpeettomia, esim. kaksoiskappaleita.

Viitteiden hallintaan on käytettävissä useita erilaisia ohjelmia. Useita vuosia Lapin yliopistossa käytössä olleen RefWorks-viitteidenhallintaohjelman käyttöoikeus loppui Lapin yliopistossa 31.3.2022 sopimusoikeudellisista syistä. RefWorksin sijasta voit ottaa käyttöön esim. Mendeley-ohjelman

Mendeley viitteidenhallinta

Mendeley viitteidenhallintaohjelma on vapaasti verkossa ja sitä voi käyttää sekä nettiselaimen että omalle koneelle asennettavan käyttöliittymän kautta.

Tee itsellesi Mendeley-tili, katso ohje

Muita viitteidenhallintaohjelmia