Siirry pääsisältöön

Opiskelijan opas aineistonhallintaan: Johdanto

Mitä on tutkimusaineistojen hallinta?

Aineistonhallinnan tarkoituksena on varmistaa, että tutkimusaineistoja käsitellään ja säilytetään turvallisesti sekä tutkimuksen aikana että sen jälkeen. Tämä edellyttää huolellista suunnittelua ja valmistautumista.

Aineistonhallinta on tärkeä osa niitä tutkijan taitoja, joita opinnäytetyön teossa harjoitellaan. Huolellinen aineistonhallinta on myös olennainen osa hyvän tieteellisen käytännön noudattamista.

Kun tutustut aineistonhallinnan perusteisiin

  • säästät aikaa ja vaivaa opinnäytetyön teossa
  • tiedät missä ja miten voit tallentaa ja käsitellä aineistoasi opinnäytetyötä tehdessäsi
  • varmistat aineiston tietoturvallisen käsittelyn
  • pidät huolta tutkittavien tietosuojasta silloin kun tutkit ihmisiä
  • osaat huolehtia siitä, että sinulla on käyttöoikeus aineistoihin
  • noudatat hyvää tieteellistä käytäntöä ja korkeakoulusi ohjeita
  • varaudut työmäärään
  • voit olla turvallisin mielin, kun tiedät aineistonhallinnan olevan kunnossa.

Tästä oppaasta löydät perustietoa tutkimusaineistojen hallinnasta ja sen suunnittelusta Lapin yliopistossa. Opas on suunnattu perustutkinto-opiskelijoille ja heidän ohjaajilleen. Tarkempaa tietoa löytyy tutkijoille suunnatusta laajemmasta aineistonhallinnan oppaasta.

Ohjaajasi vastuulla on ohjata sinua aineistojen keräämisessä ja käytössä. Lapin yliopistolla on vastuu tukea teitä molempia aineistonhallinnan kysymyksissä. Tarvittaessa teitä auttavat asiantuntijat kirjastossa, IT-palveluissa ja oikeudellisissa palveluissa.

 

Tarvitsetko apua?

Ohjaajasi neuvoo ja opastaa sinua tutkimusaineistojen hallinnassa ja tutustumisessa oman alasi käytänteisiin.

Saatte tarvittaessa tukea aineistonhallintaan liittyvissä kysymyksissä ottamalla yhteyttä kirjastoon osoitteeseen research.library(at)luc.fi.

Kirjasto järjestää myös aineistonhallinnan koulutuksia, joita ohjaajat voivat tilata esimerkiksi graduseminaariin. Tutustu koulutustarjottimeen.