Viimeistään TKI-hankkeen päättyessä tulee pohtia, voiko hankkeessa syntyneitä ideoita tai tuloksia kaupallistaa liiketoiminnaksi. Julkisesti rahoitettujen hankkeiden vaikuttavuus ja merkitys paranee huomattavasti, jos syntyneet tulokset saadaan otettua käyttöön hankkeen päätyttyä. Näin niistä hyötyvät myös mahdollisimman monet. TKI-toiminnan avoimuus tukee tätä tavoitetta.
Lapin AMKissa perustetaan keväällä 2021 Startup-yksikkö, joka auttaa hankkeissa syntyneiden ideoiden ja tulosten kaupallistamisessa liiketoiminnaksi.
Lisätietoa:
Keksintöilmoitukset
Laki oikeudesta korkeakouluissa tehtäviin keksintöihin velvoittaa ammattikorkeakoulun palveluksessa olevat henkilöt tekemään keksintöilmoituksen työnantajalleen heti keksinnön tehtyään. Ilmoituksen tulee pitää sisällään riittävät tiedot keksinnöstä ja sen tekijöistä. Lisäksi otetaan kantaa siihen, onko keksintö syntynyt avoimessa tutkimuksessa, sopimustutkimuksessa tai muussa tilanteessa.
Mikäli Lapin AMKin työntekijä työtehtävissään tekee keksinnön, tulee hänen tehdä Lapin AMKin keksintöohjeen mukainen keksintöilmoitus.
Työkalu kaupallistamispotentiaalin tarkistamiseen
Jos haluat testata ideasi tai hankkeessa syntyneen tuloksen kaupallistamispotentiaalia,
voit hyödyntää alla olevaa tarkistuslistaa.
Talleta lomake koneellesi, tulosta ja täytä.
On hyvä sopia jo etukäteen, millaiset oikeudet osapuolilla on syntyviin tuloksiin, mutta viimeistään keksinnön syntymisen jälkeen on keskeistä selvittää kuka keksinnön omistaa.
Patentit ovat perinteisin tapa suojata omaa osaamistaan.
Patentti on hakemuksesta myönnetty oikeus kieltää muita ammattimaisesti valmistamasta, tuomasta maahan tai myymästä patentoitua tuotetta tai soveltaa patentoitua menetelmää patentin voimassaoloaikana. Patentin voi saada teollisesti käyttökelpoiseen keksintöön, joka on uusi ja eroaa olennaisesti aikaisemmista. Patentin voimassaoloaika on korkeintaan 20 vuotta ja sen voimassapito tapahtuu maksamalla vuosittaisia maksuja. Patentti on alueellinen suojakeino ja sitä tulee hakea kaikkiin niihin maihin, joissa keksintöä aiotaan hyödyntää, tai joissa on odotettavissa kilpailevaa valmistusta.
Patenttitietoa
Business Finland luo uutta kasvua auttamalla yrityksiä kansainvälistymään sekä tukemalla ja rahoittamalla innovaatioita.
Rahoitusta on saatavana liiketoiminnan eri vaiheisiin erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Startup-rahoitusta voidaan myöntää alle 5-vuotta toimineille yrityksille.
Yrityksille on suunnattu eri tyyppisiä rahoituksia. Esimerkiksi Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitusta voi hakea kansainvälisen liiketoiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen, mm. tiimin vahvistamiseen, liiketoimintamallin ja kasvustrategian kehittämiseen ja uusien markkinoiden avaamiseen.
Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa (TUTLI) -rahoitus on puolestaan tarkoitettu tutkimusorganisaatioiden tutkimusryhmille ja tutkijoille, joilla on halu rakentaa tutkimuksestaan uutta liiketoimintaa ja kaupallistaa tutkimuksesta syntyvät ideat. Tutkija pääsee samalla kasvattamaan omaa kaupallistamisosaamistaan.
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ja Suomen Yrittäjät ovat julkaisseet yhteiset yrittäjyyssuositukset korkeakouluille
Suositusten tavoitteena on tarjota korkeakouluille välineitä yrittäjyyden edistämiseen ja yhteistyön kehittämiseen.
Yrittäjyyttä suunnittelevalle ja yrityksen perustajalle on tarjolla runsaasti tietoa ja erilaisia neuvontapalveluista.
Aloittavat yritykset voivat esimerkiksi saada tietyin edellytyksin myönnettävää starttirahaa.