Tutkimusaineistolla tarkoitetaan tieteellisessä tai taiteellisessa tutkimuksessa tuotettuja tai hyödynnettyjä aineistoja, joilla voidaan perustella ja tarvittaessa toistaa tutkimuksen tulokset. Aineistojen avoimuus tarkoittaa sitä, että aineistot ja niitä kuvailevat metatiedot ovat muiden tutkijoiden löydettävissä, saatavissa, käytettävissä ja jaettavissa. Avoimuus vahvistaa tieteellisen tutkimuksen luotettavuutta sekä mahdollistaa tutkimusaineistojen käytön myös jatkossa.
Aineistojen avaaminen edellyttää, että aineistonkeruun suunnittelusta lähtien huomioidaan tutkimuseettiset näkökulmat, lainsäädännön asettamat vaatimukset sekä aineiston löydettävyyden ja jatkokäytön mahdollistaminen.
Tutkimusaineistojen avoimuutta ohjaa Lapin yliopiston Datapolitiikka.
Yliopiston vastuulla on luoda edellytykset vastuullisen aineistonhallinnan toteuttamiselle, laatia tutkimusaineistojen hallintaa koskevat linjaukset ja ohjeistukset sekä tarjota koulutusta ja tukea.
Tutkimuksen ja aineistojen laatua sekä aineistojen jatkokäyttöä ja avoimuutta edistää FAIR-periaatteiden noudattaminen. Se tarkoittaa, että tutkimusaineistojen tulee olla löydettävissä (findable), saavutettavissa (accessible), yhteentoimivia eli siirrettävissä ja yhdistettävissä (interoperable) sekä uudelleenkäytettäviä (re-usable). FAIR-periaatteiden noudattaminen ei edellytä aineiston avoimuutta. Aineisto voi myös täyttää vain osan FAIR-periaatteista.
Käytännössä FAIR-periaatteita voi noudattaa esimerkiksi
Kuva: Tampereen yliopiston kirjasto (CC BY 4.0)
Voit avata tutkimusaineiston tai osia siitä joko täysin avoimesti tai määrittää rajat sille, mihin tarkoitukseen tai millä tavalla aineistoa voi jatkokäyttää. Huomioi, että eettiset ja lainsäädännölliset syyt voivat estää tai rajoittaa aineiston avaamista.
Suunnittele jo tutkimuksen alussa mitä osia aineistosta on mahdollista avata ja julkaista. Perustele aineistonhallintasuunnitelmassa mikäli tutkimusaineistoa tai sen osaa ei voi avata. Kuvailutietojen julkaiseminen täyttää rahoittajien aineiston avoimuuden vaatimukset tilanteessa, jossa itse aineiston avaaminen ei perustellusti ole mahdollista.
Julkaise tutkimusaineistosi ensisijaisesti tieteenala- tai tutkimusalakohtaisessa arkistossa, josta oman alasi tutkijat löytävät aineiston. Vaihtoehtona on julkaista yleisessä data-arkistossa. Lapin yliopistolla ei ole omaa tutkimusaineistoarkistoa.
Valitessasi arkistoa huolehdi siitä, että
Kotimaisia datapalveluja
Ulkomaisia datapalveluja