Siirry pääsisältöön

Tutkimusportaali LaCRIS

Ajankohtaista

 • Muista tallentaa vuoden 2023 julkaisusi ja taiteelliset tuotoksesi. Tiedot on helpointa tallentaa heti julkaisemisen yhteydessä.
 • Vuoden 2023 julkaisutiedot tulee tallentaa 31.1.2024 mennessä. Voit edelleen tallentaa vuoden 2023 ja aikaisempien vuosien julkaisuja, mutta ne tulevat osaksi kansallista tiedonkeruuta vain rajoitetusti.
 • Lapin yliopisto on siirtynyt kaksivaiheiseen tunnistautumiseen Haka-kirjautumisessa. Jos et pääse kirjautumiseen, vaan saat suoraan virheilmoituksen, kokeile sulkea selain ja yritä uudelleen. Jos ongelma jatkuu, ole yhteydessä IT-tukeen.

Tutkimusportaali LaCRIS

Lapin yliopiston tutkimusportaali kokoaa yhteen tiedot yliopiston tieteellisestä ja taiteellisesta toiminnasta. Tutkimusportaali toimii myös julkaisuarkistona. Tutkimusportaali tarjoaa yliopistolaisille mahdollisuuden tuoda monipuolisesti esiin omaa toimintaansa ja asiantuntijuuttaan. Portaalin kautta on helppoa ylläpitää omaa profiilia ja julkaisuluetteloa sekä tulostaa CV. Portaalin nimi on LaCRIS ja taustajärjestelmän Pure.

Profiilin voi liittää ORCID-tunnisteeseen, jolloin julkaisutietoja ei tarvitse tallentaa useaan eri paikkaan ja tietojen siirto esimerkiksi affiliaation vaihtuessa helpottuu. Portaalista tiedot tutkimustuotoksista päätyyvät mukaan julkaisutiedonkeruuseen ja kansalliseen Tiede ja tutkimus -palveluun (OKM).

Tästä oppaasta löydät ohjeet Tutkimusportaalin käyttöön. LaCRIS-tiimi vastaa kysymyksiisi ja antaa ohjausta osoitteessa lacris@ulapland.fi. Samasta osoitteesta voit myös tilata tutkimusportaalin koulutuksen yksiköllesi tai ryhmällesi.

Sisäänkirjautuminen

Tutkimusportaalissa on kaksi käyttöliittymää, sisäinen käyttöliittymä tietojen ylläpitämistä varten ja julkinen tutkimusportaali. Kirjaudu sisäiseen käyttöliittymään yliopiston verkkotunnuksilla Haka-kirjautumisen kautta ja pääset tarkastelemaan ja tallentamaan tietoja omien käyttöoikeuksiesi rajoissa. Julkisessa tutkimusportaalissa näkyvät vain ne tiedot, jotka on määritelty julkisiksi.

Lapin yliopisto on siirtynyt kaksivaiheiseen tunnistautumiseen Haka-kirjautumisessa. Jos et pääse kirjautumiseen, vaan saat suoraan virheilmoituksen, kokeile sulkea selain ja yritä uudelleen.

Käyttöoikeudet

Saat automaattisesti profiilin tutkimusportaaliin, jos sinulla on voimassa oleva työsopimus tai vierailevan tutkijan sopimus

 • tiedekunnassa
 • Arktisessa keskuksessa
 • kielikeskuksessa
 • koulutus- ja kehittämispalveluissa.

Saat käyttöoikeudet automaattisesti myös silloin, jos sinulla on jatko-opinto-oikeus ja olet ilmoittautunut läsnäolevaksi.

Jos työskentelet jossakin muussa yksikössä tai kuulut hallinto- tai palveluhenkilöstöön ja tarvitset muokkaus- ja raportointioikeudet, saat tarvittavat käyttöoikeudet ottamalla yhteyttä LaCRIS-tiimiin lacris@ulapland.fi.

Roolit

Käyttäjillä on tehtäviensä mukaisesti erilaisia rooleja ja niiden mukaan säädettyjä oikeuksia nähdä, tallentaa, muuttaa ja poistaa tietoja.

 • Tutkijat, opettajat ja muut julkaisuja kirjoittavat tai projekteihin osallistuvat ovat henkilökäyttäjiä, jotka pääsevät kaikkiin omiin tietoihinsa.
 • Tiedekuntien ja Arktisen keskuksen hallintosihteereillä on oikeudet yksikkönsä kaikkiin henkilötietoihin.
 • Tiedekuntien ja Arktisen keskuksen hankesihteereillä on oikeudet kaikkiin projektien ja myöntöjen tietoihin.
 • Kirjastossa on oikeudet kaikkiin julkaisu-, aktiviteetti- ja medianäkyvyystietoihin.
 • Pääkäyttäjät kirjastossa ja tietohallinnossa näkevät järjestelmän kaikki tiedot.

Julkinen tutkimusportaali on avoinna verkossa. Siinä näkyy vain osa henkilöiden profiilitiedoista ja kaikista tiedoista vain ne, joiden näkyvyys on määritelty julkiseksi.

Käyttöoikeuden päättyminen

Käyttöoikeutesi päättyy, kun työ- tai vierailevan tutkijan sopimuksesi päättyy. Väitöskirjatutkijana käyttöoikeutesi päättyy, kun valmistut tai et ilmoittaudu läsnäolevaksi.

Profiilisi ei poistu järjestelmästä, ellet sitä erikseen pyydä, mutta se ei näy enää julkisesti. Profiilisi palautetaan, jos solmit uuden sopimuksen tai ilmoittaudut läsnäolevaksi jatko-opiskelijaksi. Tutkimustuotokset jäävät näkyviin eikä niitä poisteta.