Lapin yliopisto julkaisi keväällä 2024 avoimen tieteen politiikkansa. Siihen sisältyy datapolitiikka, jonka mukaan
Aloita napauttamalla vihreää nappulaa
ja valitse sen jälkeen "Tutkimusaineisto". Sinulle avautuu hyvin tutunnäköinen lomake.
Otsikko: Lisää tähän tutkimusaineiston otsikko. Jos samasta tutkimushankkeesta on useita tutkimusaineistoja ja ne liittyvät toisiinsa, on hyvä suunnitella loogiset nimeämiskäytänteet.
Kuvaus: Lyhyt kuvaus tutkimusaineistosta.
Luontipäivämäärä: Tarkka päivämäärä tai ajanjakso, jolloin tutkimusaineisto on koostettu tai luotu.
Henkilöt: Ne tutkijat, jotka ovat olleet mukana luomassa tai kokoamassa tätä kyseistä tutkimusaineistoa. Voit määritellä alasvetovalikosta missä roolissa tutkijat ovat olleet mukana.
Tutkimusaineistojen hallinnoija: Tämä tieto täyttyy automaattisesti lisättyjen henkilöiden perusteella. Tieto liittyy yliopiston sisäiseen raportointiin eikä sillä ole merkitystä esimerkiksi tekijänoikeuksien tai muiden sopimusten kannalta.
Lisää DOI (Digital Object Identifier): Jos tutkimusaineistolla on pysyväistunniste DOI, niin se lisätään tähän.
Fyysinen data: Voit antaa lisätietoja tutkimusaineistoon liittyvistä tiedostoista:
Linkit: Lisää tähän suorat linkit tutkimusaineistoon.
Julkaisija: Tutkimusaineiston tai sen kuvailutiedot julkaiseva taho. Jos aineisto on julkaistu jossain ulkopuolisessa arkistossa (esimerkiksi Zenodossa) niin se merkitään julkaisijaksi. Jos aineisto on suljettu mutta kuvailutiedot lisätään LaCRISiin, niin (kuvailutietojen) julkaisijaksi merkitään Lapin yliopisto.
Saatavilla: Milloin tutkimusaineisto on asetettu saataville.
Saatavuuden vaihtoehdot:
Lisenssi: Vaihtoehtoina on "Ei tietoa", Creative Commons -lisenssit sekä PDDL (Public Domain Dedication and License) ja ODC-By (Open Data Commons Attribution License).
PDDL-lisenssi mahdollistaa tietokannan vapaan jakamisen, muokkaamisen ja edelleen käytön mihin tarkoitukseen tahansa ilman rajoituksia. PDDL ja ODC-By on suunniteltu juuri tietokantojen (databases) lisensoitiin ja ne soveltuvat huonosti muulle aineistolle. ODC-By-lisenssiä sovelletaan tietokantojen sui generis -oikeuksiin ja tietokantarakenteen tekijänoikeuksiin. ODC-By-lisenssi ei kuitenkaan koske tietokannan yksittäistä sisältöä.
Sui generis -oikeudet ovat taloudellisia oikeuksia ja voivat tulla kyseeseen silloin, kun tietokanta on ollut työläs valmistaa ja /tai siihen on käytetty huomattavia resurssej. Tällä järjestelyllä tietokannan valmistaja voi kieltää sen sisällön luvattoman kopioinnin ja/tai uudelleenkäytön.
Creative Commons -lisenssien uusimpia versioita sovelletaan sui generis -tietokantaoikeuksiin. CC-lisenssit ottavat sui generis -oikeudet laajemmin huomioon kuin ODC-BY-lisenssi: CC-lisenssit koskevat myös tietokannan rakennetta ja sisältöä sekä tekijänoikeuksien että lähioikeuksien osalta.
Jos tutkimusaineiston tallentaa ja julkaisee jossain arkistossa tai palvelussa, ne usein suosittelevat tai edellyttävät jonkin lisenssin valitsemista. Myös tutkimusrahoittaja saattaa edellyttää tai suositella tiettyä lisenssiä. Lisenssivalinnan tulee aina perustua tutkimusryhmän keskinäiseen päätökseen, eli yksittäinen tutkija ei voi lisensoida aineistoa koko tutkimusryhmän puolesta.
Yhteyshenkilö: Tutkimusaineistosta lisätietoja antava henkilö.
Ajallinen kattavuus: Se ajanjakso, jota tutkimusaineisto käsittelee.
Maantieteellinen kattavuus: sijainti, jonka tutkimusaineisto kattaa. Voi olla väljästikin määritelty, esimerkiksi "Pohjois-Suomi" tai "Eurooppa ja Pohjois-Amerikka".
Rahoitus ja relaatiot: Merkitään samalla tavalla kuin esimerkiksi tutkimusjulkaisujen kohdalla.
Näkyvyys: Oletuksena avoimesti näkyvillä. Jos kuvailu jää kesken, voit rajoittaa näkyvyyttä.
Muista lopuksi tallentaa täyttämäsi tiedot.
Tutkijan tai tutkimusryhmän on hyvä suunnitella, millä tasolla aineistoa kuvailee LaCRISiin. Jos kyse on isosta tutkimushankkeesta ja tutkimusaineistoa on paljon, sitä on hyvä paloitella pienempiin kokonaisuuksiin esimerkiksi teemojen perusteella. Tällöin eri tutkimusaineistojen eli niin sanottujen datasettien nimeäminen kannattaa suunnitella huolella, jotta myös muiden on helppo hahmottaa että ne liittyvät toisiinsa.