Siirry pääsisältöön

Tutkimusportaali LaCRIS

Pikaopas

Pikaopas auttaa alkuun profiilin käyttöönotossa ja tutkimustuotosten tallentamisessa. Näillä ohjeilla saat perusasiat kuntoon ja opit lisäämään tieteellisiä julkaisuja ja taiteellisia tuotoksia. Huomioithan, että ohjeet ovat yleiset eikä niissä käsitellä eri käyttäjäryhmien eroja.

Sinun on tallennettava tutkimusportaaliin ne julkaisusi ja taiteelliset tuotoksesi, joissa afiiliaatiosi on Lapin yliopisto. Tämä edellyttää palvelus- tai muuta sopimussuhdetta Lapin yliopistoon tai sitä, että Lapin yliopisto on muuten mahdollistanut julkaisun syntymisen ja tutkimustyön. Väitöskirjatutkijoiden on tallennettava julkaisunsa, jos he osallistuvat aktiivisesti jatkotutkinto-opetukseen ja ovat saaneet säännöllistä apurahaa vähintään 6 yhtäjaksoista kuukautta. Tieteellisistä artikkeleista tulee tallentaa myös rinnakkaistallenne, jos se on mahdollista.

Voit tallentaa julkaisusi ja taiteelliset tuotoksesi koko urasi ajalta riippumatta siitä, mikä on ollut affiliaatiosi. Huolehdi siitä, että affialiaatio tulee kirjatuksi oikein.

Tiedonkeruu on osa yliopistojen rahoitusmallia, mutta tietojen tallentamisesta on hyötyä myös sinulle. Tutkimusportaalin avulla voit ylläpitää julkaisuluetteloa ja profiilisivua sekä koota yhteen paikkaan tiedot tieteellisestä ja taiteellisesta toiminnastasi.

LaCRIS-tiimi vastaa kysymyksiisi ja antaa ohjausta osoitteessa lacris@ulapland.fi.

Profiilitiedot kuntoon

Voit aloittaa hakemalla profiilisi julkisesta tutkimusportaalista, jotta näet helposti onko profiilisi julkinen ja mitä julkinen profiili sisältää. Muokataksesi profiiliasi kirjaudu sisäiseen käyttöliittymään ja valitse "Muokkaa profiilia" (löytyy profiilikuvan alta). Muokkaustila avautuu metatietoihin, joista on hyvä aloittaa profiilin tarkistaminen ja täydentäminen.

Huomaathan, että kohtiin, joissa on lipun kuva, on mahdollista lisätä tiedot sekä suomeksi että englanniksi. Kielen voi valita muokkausnäkymän vasemman reunan valikon yläpuolelta. Kohdassa "CV ja tutkimuksen kuvaus" kielivaihtoehdot avautuvat, kun valitset "lisää profiili-informaatiota" tai "muokkaa".

Muista tallentaa kaikki tekemäsi muutokset muokkausnäkymän alalaidasta.

Tarkista, että automaattisesti siirtyvät tiedot ovat oikein

Suoraan henkilöstö- ja opintohallinnon järjestelmistä tulevia tietoja ovat esimerkiksi nimesi, tehtävänimikkeesi, tiedekuntasi tai yksikkösi, tohtoriohjelmasi sekä sähköpostiosoitteesi. Jos näissä tiedoissa on virheitä, ole yhteydessä oman tiedekuntasi tai yksikkösi hallintosihteeriin. Lisätietoa automaattisesti siirtyvistä tiedoista.

Lisää titteli

Tehtävänimikkeesi ei välttämättä kerro tarpeeksi. Voit lisätä profiiliisi esimerkiksi akateemisen tutkintosi tai muun tittelin kohdasta "Lisää titteli".

Lisää tutkijatunnisteet

Voit liittää tutkimusportaaliin tutkijatunnisteesi. Tämä voi helpottaa julkaisutietojen siirtoa ja päivittämistä. Voit myös luoda itsellesi ORCID-tunnisteen suoraan portaalissa. ORCID-tunnisteen lisäämiseksi paina linkkiä "Luo tai liitä ORCID-tunnisteesi". Sinut ohjataan ORCIDin sivuille, jossa voit kirjautua profiiliisi tai luoda sellaisen hyväkyäksesi tietojen siirron. Muiden tunnisteiden lisäämiseksi paina "Lisää tunniste" ja valitse alasvetovalikosta haluamasi tunniste.

Tarkemmat ohjeet ORCID-tunnisteen lisäämiseksi.

Lisää profiilikuva

Voit lisätä profiiliisi kuvan kohdasta "Lisää tiedosto". Tiedoston maksimikoko on 1 Mt ja hyväksytyt tiedostotyypit .jpg, .jpeg, .png, .bmp ja .gif.

Lisää linkkejä

Voit liittää profiilisi linkkejä esimerkiksi omalle verkkosivullesi, profiileihisi muissa palveluissa tai projektisivuille kohdasta "Lisää linkki".

Kerro tutkimuksestasi ja opetuksestasi

Voit kertoa laajemmin tutkimus- ja opetusintresseistäsi kohdassa "CV ja tutkimuksen kuvaus".

Päivitä yhteystietosi

Profiilisi tulee automaattisesti vain sähköpostiosoitteesi. Jos haluat lisätä työosoitteesi ja/tai puhelinnumerosi, lisää ne klikkaamalla voimassa olevan organisaatioaffiliaation kohdalla "Muokkaa".

Tarkista, että sinut on liitetty oikeisiin tutkimusryhmiin, -yhteisöihin ja -verkostoihin

Kirjasto liittää sinut tutkimusryhmiin, -yhteisöihin ja -verkostoihin, kun ensimmäisen kerran liityt niihin, ja poistaa ne tarvittaessa. Jos tiedoissa on virheitä, ota yhteys osoitteeseen lacris@ulapland.fi. Jos työsopimustasi tai vierailevan tutkijan sopimustasi jatketaan, sinun tulee itse muistaa päivittää sopimuksen päättymispäivä kohdassa "Organisaatioaffiliaatiot".

Tarkista tieteenala

Tieteenalatieto tulee automaattisesti henkilöstö- tai opintohallinnon järjestelmästä, mutta sitä voi muokata. Valitse listasta sopivimmat vaihtoehdot.

Tarkenna tieteenalaasi hakusanoilla

Hakusanoilla voit tarkentaa tieteenalaasi ja kuvata laajemmin asiantuntijuuttasi.

Tarkista profiilisi julkisuus

Profiilisi on pääsääntöisesti oletuksena julkinen, jos kuulut opetus- ja tutkimushenkilökuntaan. Vuoden 2023 alusta myös väitöskirjatutkijoiden profiilit ovat oletuksena julkisia. Jos olet aloittanut väitöskirjatutkijana tätä ennen tai kuulut muuhun henkilökuntaan, profiilisi on oletuksena suljettu. Voit itse muuttaa sen julkiseksi.

Julkaise profiilisi valitsemalla kohdasta "Näkyvyys" vaihtoehto "Avoimesti näkyvillä" tai piilota se tarvittaessa julkisesta portaalista vaihtoehdolla "Vain asianosaiset LaCRIS-käyttäjät". Julkaisusi näkyvät tutkimusportaalissa vaikka profiilisi ei olisi julkinen. Lisätietoja profiilin näkymisestä.

Muokkaa viittausmäärien, yhteistyökartan ja sormenjälkien näkyvyyttä

Jos et halua yhteistyökartan tai sormenjälkien näkyvän profiilissasi, pääset poistamaan ne näkyvistä sekä muokkaamaan sormenjälkiä välilehdillä "Portaaliprofiili" ja "Sormenjäljet". Lisätietoa näistä ominaisuuksista.

Tarkempia tietoja oman profiilin muokkauksesta löydät kirjaston oppaan kohdasta Oman profiilin sisältö ja muokkaus

Julkaisun tallentaminen

Tutkimusportaalissa jo olevat julkaisusi ja muut tiedot voi helpoiten tarkistaa julkisen tutkimusportaalin kautta. Kun haluat lisätä uuden julkaisun, aloita kirjautumalla sisäiseen käyttöliittymään ja painamalla painiketta

Vihreä nappula: +Lisää uusi

Kirjasto tarkistaa ja validoi kaikki lisäämäsi julkaisut ja voi kysyä lisätietoja tarvittaessa. Tallentamiseen on muutama erilainen tapa, joista voit valita itsellesi ja kyseiselle julkaisulle sopivan. Muista myös rinnakkaistallentaa ainakin vertaisarvioidut tieteelliset artikkelisi.

Tietojen tuonti viitetietokannasta haulla tai automaattisesti

Kansainvälisissä tieteellisissä lehdissä julkaistut artikkelit ovat usein löydettävissä viittaustietokannoista. Kun olet painanut "Lisää uusi" painiketta, sinulle aukeaa uusi ikkuna. Valitse yläreunan valikosta "Tutkimustuotokset" ja "Importoi viitetietokannasta". Voit tämän jälkeen valita haluamasi tietokannan, etsiä julkaisun tiedot ja tuoda ne.

Voit ottaa käyttöösi myös automatisoidun haun, jossa tutkimusportaali tarkistaa viikoittain onko ORCIDissa, Scopuksessa, Web of Sciencessä tai Mendeleyssä uusia julkaisuja nimelläsi tai tutkijatunnisteellasi. Mene silloin profiilinmuokkaukseen, valitse kohta "Automaattinen haku" ja noudata viitetietokantakohtaisia ohjeita.

Viitteen tuominen tiedostona

Monista tieteellisistä lehdistä julkaisun viitetiedot voi tuoda myös tiedostona. Etsi lehden verkkosivulla artikkelisi etusivulta kohta "Export citation" tai "Download citation" tms. Se on joko suoraan näkyvissä tai kohdissa "Cite" tai "Tools" tms. Valitse formaatiksi RIS tai BibTeX ja joko tallenna tiedostoon ja tuo tiedostona tai kopioi tekstinä. Pääset lisäämään tiedot valitsemalla "Lisää uusi", sitten "Tutkimustuotokset" ja "Importoi tiedostosta".

Tallenna tiedot itse

Kaikkien julkaisujen tiedot voi tallentaa myös itse. Helpointa on painaa "Lisää uusi" -painiketta ja aloittaa valikon kohdasta "Tallennusopas". Valitse julkaisun tyyppi ja täytä sen jälkeen vähintään punaisella tähdellä merkityt pakolliset kentät. Ilmoita myös julkaisun tieteenala sekä profiili- ja painoalat. Jos julkaisu liittyy projektiin, lisää linkitys kohdassa "Relaatiot".

Lisää tietoihin kaikki julkaisun tekijät ja tarkista, että heidän affiliaatiotietonsa ovat oikein. Voit myös lisätä uusia henkilöitä ja affiliaatioita, jos tiedot eivät löydy hauilla. Affiliaatio merkitään organisaation tarkkuudella, esimerkiksi "Oulun yliopisto". Tiedekuntia ja muita vastaavia tarkentavia tietoja ei tarvitse lisätä.

Jos olet tehnyt julkaisun, kun affiliaatiosi on ollut joku muu kuin Lapin yliopisto, tai tiedekuntasi/yksikkösi on muuttunut, pidä huolta, että merkitset itsellesi oikean affiliaation. Muista valita myös kaikki ne verkostot, joihin julkaisu liittyy.

Julkaisu kannattaa tallentaa vasta, kun se on hyväksytty julkaistavaksi. Huomioi tämä julkaisun tilatiedossa. Julkaisu näkyy julkisessa tutkimusportaalissa, jos tilana on "Julkaistu", "Ennen painatusta julkaistu e-versio" tai "Hyväksytty/Painossa".

Jos tietojen tallentaminen jää kesken, valitse alareunan harmaasta palkista käsittelyvaiheeksi "syöttäminen kesken". Jos saat tallentamisen valmiiksi, jätä käsittelyvaiheeksi "validoitavaksi".

Anna toiselle henkilölle lupa tallentaa julkaisutietosi

Voit antaa toiselle Lapin yliopistossa työskentelevälle tai väitöskirjatutkijalle oikeuden tallentaa julkaisutietosi. Paina muokkaustilassa oikeassa yläreunassa näkyvän käyttäjätunnuksesi vieressä olevaa nuolta, jotta pääset käyttäjätietoihin.

Mustassa yläpalkissa hahmokuvake, käyttäjätunnus, pikkunuoli alaspäin, punaisella ympyröitynä

Lisää siellä valitsemasi henkilöt välilehdellä "Luotetut käyttäjät". Huomaa, että annat samalla oikeudet muokata profiiliasi ja tallentaa myös aktiviteetti-, palkinto- ja medianäkyvyystietojasi.

Toimita tiedot kirjastolle tallennettavaksi

Voit pyytää myös kirjastoa tallentamaan julkaisutiedot puolestasi. Toimita julkaisutiedot sähköpostitse osoitteella lacris@ulapland.fi. Kirjasto ei tallenna aktiviteetti-, palkinto- ja medianäkyvyystietoja.

Rinnakkaistallennus

Lapin yliopiston julkaisuarkistona toimii LaCRIS eli tutkimusportaali. Vertaisarvioitujen tieteellisten artikkelien kokotekstit tulee rinnakkaistallentaa tutkimusportaaliin tai tieteenalakohtaiseen julkaisuarkistoon. Vaihtoehtoisesti tutkimusportaaliin voidaan tallettaa linkki kustantajan verkkosivuilla avoimena olevaan julkaisuun.

Voit rinnakkaistallentaa artikkelisi kokotekstin itse tai pyytää kirjastoa tallentamaan sen lähettämällä artikkelin pdf-tiedostona osoitteeseen lacris@ulapland.fi. Jos olet syöttänyt julkaisun viitetiedot jo aiemmin ja kirjasto on jo validoinut sen, et voi tehdä tallennusta itse.

Rinnakkaistallennuksen oikeudet ja ehdot on yleensä mainittu erikseen julkaisusopimuksessa. Myös jos sopimuksessa mainitaan, että tekijällä on (kaikki) oikeudet julkaisuunsa, rinnakkaistallennus on luvallista. Muista varmistaa, että sinulla on mahdollisten muiden kirjoittajien lupa julkaisun kokotekstin rinnakkaistallennukseen.

Jos artikkelilla on Creative Commons -lisenssi, sen saa rinnakkaistallentaa ilman erillisiä lupia. Lisätietoa CC-lisensseistä löydät täältä.

Tallentaessasi julkaisun kokotekstin tai antaessasi sen kirjastolle tallennettavaksi sitoudut alla oleviin ehtoihin

Näin rinnakkaistallennat

Kun olet tallentamassa julkaisua ("Lisää uusi"), siirry julkaisun tiedoissa kohtaan "Pääsy tämän tutkimustuotoksen elektroniseen versioon (kokoteksti)" ja paina painiketta "Pääsy elektroniseen versioon (kokoteksti)".

Vaihtoehdot ovat:

  • Lataa elektroninen versio: Tallenna kokotekstitiedosto. Tiedosto näkyy tutkimusportaalissa tallentamista seuraavana päivänä tai embargon (kustantajan määräämän julkaisuviiveen) päätyttyä.
  • Lisää elektronisen version DOI: Lisää julkaisun yksilöivä DOI-tunniste aina, kun sillä on sellainen, silloinkin kun tallennat myös kokotekstin.
  • Lisää linkki elektroniseen versioon: Lisää julkaisun pysyvän tunniste (esim. URN, handle) tai jos sillä ei ole sellaista, muu linkki.

Täydennä avautuvaan ikkunaan rinnakkaistallenteen tiedot:

  • Dokumentin versio: tallenna lopullinen julkaistu versio (Published version), jos kustantaja sallii sen. Usein kustantaja sallii vain hyväksytyn version (Accepted version) tallentamisen. Tarkista lupa julkaisusopimuksesta tai kustantajan verkkosivuilta.
  • Julkinen pääsy tiedostoon:
    • Avoin, jos julkaisun rinnakkaistallentamiselle ei ole asetettu viivettä tai DOI tai muu linkki vie avoimeen julkaisuun.
    • Viivästetysti avoin, jos julkaisulle on asetettu embargo.
    • Suljettu, jos DOI on maksullisen ei-avoimen julkaisun tunniste.
  • Lisenssi
    • jos julkaisulle on julkaisusopimuksessa annettu CC-lisenssi tai se on selkeästi näkyvillä itse julkaisussa tai DOI-linkin kautta, merkitse se. Muussa tapauksessa kirjasto selvittää lisenssin.

Taiteellisen tuotoksen, näyttelyn tai esityksen tallentaminen

Tallentaminen itse

Aloita tallentaminen painamalla

Vihreä nappula: +Lisää uusi

ja valitse sitten "Tutkimustuotokset", "Taiteellinen ja muu ei-tekstimuotoinen muoto" sekä taiteellisen tuotoksen tyyppi. Lomake on valitettavasti muotoiltu tekstijulkaisujen ehdoilla, joten se voi olla vaikeaselkoinen.

Täytä vähintään punaisella tähdellä merkityt pakolliset kohdat. Lisäksi jokaiselle taiteelliselle tuotokselle tulee merkitä

  • julkaisija, joka tarkoittaa esim. galleriaa, teatteria tms. tekijästä riippumatonta organisaatiota, jonka päätöksellä tuotos on julkistettu. Julkaisija lisätään kohdassa "Emojulkaisu".
  • TAI tapahtuma, joka tarkoittaa bienniaalia, festivaalia tms. tekijästä riippumatonta tapahtumaa, jonka ohjelmaan tai sisältöön tuotos on hyväksytty. Kohta "Tapahtuma" löytyy lomakkeen alaosasta.
  • TAI molemmat jos esimerkiksi tapahtumatiedon lisäksi merkitään julkaisijaksi kyseisen tapahtuman järjestäjäorganisaatio

Jos taiteellinen tuotos on jonkin projektin työn tulosta, lisää linkitys projektiin kohdassa "Relaatiot".

Anna toiselle henkilölle lupa tallentaa taiteelliset tuotoksesi

Voit antaa toiselle Lapin yliopistossa työskentelevälle tai väitöskirjatutkijalle oikeuden tallentaa taiteelliset tuotoksesi. Paina muokkaustilassa oikeassa yläreunassa näkyvän käyttäjätunnuksesi vieressä olevaa nuolta, jotta pääset käyttäjätietoihin.

Mustassa yläpalkissa hahmokuvake, käyttäjätunnus, pikkunuoli alaspäin, punaisella ympyröitynä

Lisää siellä valitsemasi henkilöt välilehdellä "Luotetut käyttäjät". Huomaa, että annat samalla oikeudet muokata profiiliasi ja tallentaa myös julkaisujasi sekä aktiviteetti-, palkinto- ja medianäkyvyystietojasi.

Tallentaminen taiteiden tiedekunnassa

Jos työskentelet taiteiden tiedekunnassa, voit pyytää taiteiden tiedekunnan hallintosihteeriä tallentamaan taiteellisten tuotosten tiedot puolestasi ja lähettää ne hänelle sähköpostilla. Hallintosihteeri ei tallenna tieteellisiä julkaisuja.

CV

Tutkimusportaalissa voit luoda ja julkaista CV:n, joka päivittyy sitä mukaa kun tallennat lisää tietoja. CV:n voi myös tallentaa tai tulostaa PDF- tai docx.-tiedostona. Tarjolla on neljä vaihtoehtoa:

  • julkinen CV, joka on katsottavissa ja tulostettavissa profiilisivullasi jos julkaiset sen.
  • yksityinen CV, jonka avulla voit ylläpitää CV:tä ja tarvittaessa ladata sen muokattavaksi tai tulostettavaksi.
  • TENK:n CV, joka auttaa muokkaamaan tutkijan ansioluettelomallin mukaisen CV:n (käytössä vanha malli).
  • EuroPass CV, jonka avulla voit lähettää CV:n suoraan EuroPass-järjestelmään ja muokata sitä siellä.

Aloita CV:n teko valitsemalla profiilikuvasi vierestä "Lisää ansioluettelo". Valitse haluamasi CV-tyyppi. Julkisessa ja yksityisessä CV:ssä voit valita, mitä osioita haluat sisällyttää CV:llesi ja missä järjestyksessä. Voit luoda näin myös pelkän julkaisuluettelon. TENK:n CV:lle voit valita mitkä aktiviteetit haluat poimia, mutta tiedot ovat ansioluettelomallin määräämässä järjestyksessä.

Voit muokata CV:n tietoja tutkimusportaalissa ja tallentaa sen. Voit myös ladata CV:n docx.-tiedostona ja muokata sitä tekstinkäsittelyohjelmassa. Jos julkaiset julkisen CV:si, linkki siihen tulee profiilisivullesi kuvasi alle ja se on tulostettavissa pdf-tiedostona.

Tarkemmat ohjeet CV:n muokkaukseen.

Tutkimusportaaliin ei valitettavasti voi ladata CV:tä itse erillisenä tiedostona. Jos sinulla on CV esimerkiksi omalla kotisivullasi tai blogissasi, voit lisätä sivujen linkin omiin profiilitietoihisi.