Siirry pääsisältöön

Tutkimusportaali LaCRIS

Julkisen profiilin sisältö

Julkisessa profiilissasi tutkimusportaalissa näytetään

  • kutsumanimesi
  • valokuvasi, jos tallennat sellaisen
  • tehtävänimikkeesi ja yksikkö, jossa olet töissä
  • jos olet väitöskirjatutkija, yksikkönäsi näkyvät tiedekunta ja tohtoriohjelma
  • ne tutkimusryhmät, -yhteisöt ja -verkostot, joihin sinut on liitetty
  • itse lisäämäsi tittelit
  • osoitteesi, jos tallennat sen
  • puhelinnumerosi, jos tallennat sen
  • profiiliisi tallentamasi linkit
  • tutkimus- ja opetusintressit-kohtiin kirjoittamasi tekstit
  • tieteenalasi, joka valitaan tieteenalaluokituksesta
  • hakusanat, joilla voit tarkentaa tieteenalaasi tai tuoda esiin asiantuntijuutta
  • lisäämäsi koulutustiedot
  • lisäämäsi organisaation ulkopuoliset tehtävät

Lisäksi julkiseen profiiliin tulee näkyviin tutkimustuotosten määrä sekä kaikki tallentamasi julkaisut, aktiviteetit, palkinnot, medianäkyvyys sekä projektit, joissa olet mukana.

Halutessasi profiilissa voivat näkyä myös niin kutsutut sormenjäljet sekä yhteistyökartta. Voit myös laittaa julkisen CV:n näkyviin profiilisivullesi. CV:n tiedot perustuvat tutkimusportaaliin tallentamiisi tietoihin, ja voit koota niiden pohjalta itsellesi haluamasi CV:n.

Kuka näkee profiilini?

Profiilisi näkyy julkisessa tutkimusportaalissa, jos sen näkyvyydeksi on asetettu "Avoimesti näkyvillä". Profiili näkyy vain sinulle, pääkäyttäjille ja roolinmukaisille käsittelijöille, jos näkyvyydeksi on asetettu "Vain asianosaiset LaCRIS-käyttäjät". Näkyvyysasetusta "LaY:n sisäverkko" ei käytetä.

  • Tiedekuntien, Arktisen keskuksen ja Kielikeskuksen tutkijat ja opettajat sekä Koulutus- ja kehittämispalveluiden henkilökunta: profiilisi näkyvyys on säädetty avoimesti näkyvillä olevaksi. Voit tarvittaessa vaihtaa näkyvyydeksi "Vain asianosaiset LaCRIS-käyttäjät", jos siihen on erityinen tarve.
  • Väitöskirjatutkijat: vuoden 2023 alusta alkaen profiilisi on oletuksena voimesti näkyvillä. Jos olet aloittanut väitöskirjatutkijana ennen vuotta 2023, profiilisi näkyy vain sinulle ja tietyille yliopiston sisäisille käyttäjille. Voit itse muokata näkyvyysasetusta profiilissasi.
  • Palvelu- ja hallintohenkilökunta: profiilisi näkyy vain sinulle ja tietyille yliopiston sisäisille käyttäjille, mutta voit itse vaihtaa sen avoimeksi, jos osallistut projekteihin tai sinulla on muu syy julkiselle profiilille.

Profiiliisi kirjatut julkaisut näkyvät yliopiston sivuilla ja tulevat mukaan kansalliseen julkaisutiedonkeruuseen vaikka profiilisi ei ole julkinen.

Näkyvyys säädetään valitsemalla "Muokkaa profiilia" sieltä kohdasta "Näkyvyys":

Käyttäjätilin asetusten muokkaus

Voit muokata käyttäjätilisi asetuksia napauttamalla mustassa yläpalkissa näkyvän käyttäjätunnuksesi viereissä olevaa nuolta

Mustassa yläpalkissa hahmokuvake, käyttäjätunnus, pikkunuoli alaspäin, punaisella ympyröitynä

Nuolesta aukeavassa ikkunassa voit säätää asetukset haluamiksesi

Vasemman valikon otsikko: "Profiili", valikon vaihtoehdot: Sähköpostiasetukset, Viestiasetukset, Tehtäväasetukset, Luotetut käyttäjät, Oikean puolen otsikko: Kieliasetukset, käyttöliittymäkieli (valittuna suomi) ja tallennuskieli (valittuna englanti)

Tallennuskieleksi kannattaa asettaa englanti, jos pääosa julkaisuista ja aktiviteeteista on englanninkielisiä. Silloin järjestelmä antaa sen oletusarvoksi. Kielen voi tarvittaessa tallentaessa vaihtaa muuksi.

Sähköposti-, viesti- ja tehtäväasetuksilla voit säätää, mistä asioista saat ilmoituksia.

Voit tarvittaessa valita luotetuksi käyttäjäksi sellaisen henkilön, jolle haluat antaa oikeuden muokata profiiliasi ja tallentaa julkaisu-, aktiviteetti-, palkinto- ja medianäkyvyystietojasi. Kyseisen henkilön tulee olla yliopiston henkilökuntaa tai väitöskirjatutkija. Julkaisujesi ja muun sisällön historiatiedoista näet, kuka tiedot on tallentanut ja kuka niitä on muokannut. 

Profiilin muokkaus

Näet tutkimusportaaliin tallennetut profiilitietosi ja voit muokata ja täydentää niitä kirjautumalla LaCRISin sisäiseen käyttöliittymään ja klikkaamalla kohtaa "Muokkaa profiilia".

Ohjevideo profiilin muokkaukseen (YouTube 2021). Video on suomenkielinen ja avautuu uuteen ikkunaan.

Oman profiilisivun alku: kuva, nimi, linkki julkiselle profiilisivulle, linkki ansioluettelon lisäykseen, suoriutumisraportin lataus, linkki profiilin muokkaukseen

Vasemman reunan valikon kautta pääset muokkaamaan profiilissasi näkyviä tietoja. Huomaathan, että profiilitietoja tuodaan myös automaattisesti henkilöstö- ja opintohallinnon tietojärjestelmistä eikä kaikkia niistä voi itse muokata.

Portaaliprofiilin muokkausmahdollisuudet: yhteistyökartta, organisaatiokytkökset, viittaukset ja H-indeksi

Muista aina tallentaa täydentämäsi tai muuttamasi tiedot ennen kuin poistut profiilitiedoistasi. Sivun alalaidan harmaassa palkissa on sininen Tallenna-painike.

Tallenna

Metatietojen muokkaus

Tutkinto tai titteli

Voit lisätä profiiliin tutkintotietosi tai muun tittelin kohdasta "Lisää titteli". Valitse tutkintotiedon tyypiksi akateeminen tutkinto. Muun tiettelin, esimerkiksi dekaanin tai vararehtorin, tyyppi on titteli.

Lisää titteli, valitse valikosta Akateeminen tutkinto, kirjoita tutkintotieto suomeksi ja englanniksi, tallenna

Tunnus

Kohtaan "Tunnus" voit lisätä tutkijatunnisteita eli Scopus author ID:n, Web of Science -järjestelmään luodun Researcher ID:n tai Mendeley ID:n.

ORCID-tunnuksesi voit lisätä sille varattuun kohtaan tai luoda siitä itsellesi ORCID-tunnuksen.

Profiilikuva

Voit lisätä profiilikuvan painikkeella "Lisää kuva". Kun tiedosto on latautunut, valitse kohdasta "Luokka" vaihtoehto "Muotokuva". Muutoin kuva ei näy julkisessa profiilissasi.

Linkit

Voit liittää profiilisi linkkejä esimerkiksi omalle verkkosivullesi, projektien sivuille tai profiiliisi eri sosiaalisen median kanavissa (esim. Academia.edu, ResearchGate, LinkedIn, Twitter). Lisää linkki, sen kuvaus ja linkin tyyppi painikkeella "Lisää linkki". Linkit tulevat näkyviin symboleina profiilikuvasi alapuolelle.

Sähköpostiosoite, puhelinnumero ja työosoite

Profiiliin tulee automaattisesti näkyville sähköpostiosoitteesi. Jos haluat työosoitteesi ja/tai puhelinnumerosi näkyvän, lisää ne klikkaamalla voimassaolevan organisaatioaffiliaation kohdalla "Muokkaa". Avautuvassa ikkunassa voit tallentaa haluamasi osoite- ja puhelinnumerotiedot sekä sähköpostiosoiteen, jos sitä ei vielä ole.

Tutkimus- ja opetusintressit

Kuvaus tutkimusintresseistä sekä mahdollisista opetusintresseistä lisätään kohtaan "Lisää profiili-informaatiota". Kuvaukset voivat olla pituudeltaan parista pariin kymmeneen riviin kumpikin.

Tehtävät organisaation ulkopuolella

Voit lisätä tähän tietoa aiemmista työsuhteistasi. TIedot tulevat näkyviin profiiliisi. Erilaiset luottamustehtävät, jäsenyydet yms. tallennetaan aktiviteetteihin.

Koulutus/pätevyys

Tähän voit lisätä muita koulutustietoja. Tiedot tulevat näkyviin profiiliisi. Paras paikka akateemiselle arvolle on kohdassa titteli.

Tieteenala

Tieteenalatieto tulee automaattisesti henkilöstö- tai opintohallinnon järjestelmästä, mutta sitä voi muokata. Alat noudattavat julkaisutiedon keruussa käytettävää tieteenalaluokitusta eivätkä välttämättä vastaa täysin omaa alaasi.

Hakusanat

Hakusanoilla voit tarkentaa tieteenalatietoa ja kuvata laajemmin asiantuntijuuttasi ja tutkimustasi. Sanat voi lisätä sekä suomeksi että englanniksi.

Profiilin sisältöjen muokkaus

Portaaliprofiili

Kohdassa portaaliprofiili pääset muokkaamaan yhteistyöhön ja viittausmääriin liittyvien elementtien näkymistä profiilissasi.

Portaaliprofiilin muokkausmahdollisuudet; yhteistyökartta; näytä kytkökset; ota yhteyttä asiantuntijaan

Yhteistyökartta

Jos olet viiden viime vuoden aikana julkaissut tai tehnyt yhteistyöprojekteja yhdessä muissa maissa toimivien tutkijoiden kanssa, kotisivullasi näkyy Verkosto-otsikon alla maailmankartta ja siinä yhteistyökohteet sinisinä palloina. Palloja napauttamalla saa näkyviin linkit ao. yhteisjulkaisuihin ja -projekteihin. Voit halutessasi poistaa kartan näkyvistä.

Näytä kytkökset

Voit halutessasi poistaa kotisivultasi näkyvistä jonkin sinulle merkityn tutkimusryhmän, -yhteisön tai -verkoston, mutta nimesi näkyy silti edelleen ko. ryhmän, yhteisön tai verkoston sivulla. Jos haluat itsesi kokonaan pois jostakin ryhmästä, ota yhteys lacris@ulapland.fi.

Korostettu sisältö

Jos haluat nostaa tärkeimpiä julkaisujasi, projektejasi, aktiviteettejasi, palkintojasi tai mediasisältöjäsi profiilissasi näkyvän listan alkuun, voit valita ne tässä kohdassa.

Sormenjäljet

Profiilissasi näkyy ns. sormenjälkinä julkaisujesi tiivistelmistä poimittuja keskeisiä termejä, jotka järjestelmä tunnistaa eri alojen thesauruksista. Termit eivät välttämättä kuvaa asiantuntijuuttasi kovin hyvin, jos toimit pääasiassa muulla kielellä kuin englanti.

  • Voit poistaa harhaanjohtavat sanat profiilistasi joko viemällä hiiren yksittäisen sanan kohdalle ja napauttamalla esiin tulevaa punaista rastia
  • Voit poistaa kokonaan jonkin thesauruksen sanat napauttamalla ao. Päällä-nappulaa
  • Halutessasi saat kaikki sormenjälki-sanat pois profiilistasi poistamalla kaikki thesaurukset käytöstä
  • Sormenjälkiin ei voi lisätä sanoja tai muuttaa niitä

Sormenjälkien muokkaus: kokonaisen thesauruksen vaihto päälle ja pois, yksittäisen sanan poisto

Taustajärjestelmistä tuotavat tiedot ja niiden korjaaminen

Henkilöstöhallinnon ja opintohallinnon järjestelmistä tuodaan tutkimusportaaliin automaattisesti tietoja, joita ei ole mahdollista itse muokata. Kaikki nämä tiedot eivät näy avoimesti tutkimusportaalissa, vaan osa niistä tuodaan järjestelmään CV:n luomista varten.

Henkilökunta ja vierailevat tutkijat

Henkilöstöhallinnon järjestelmästä tuodaan automaattisesti:

  • koko nimi ja kutsumanimi
  • sukupuoli
  • tutkijanuravaihe
  • pääasiallinen tieteenala
  • työsuhteet Lapin yliopistossa ja niihin liittyvät tehtävänimikkeet
  • Kompassi-järjestelmässä käytettävä ryhmä (vain tutkimus- ja opetushenkilökunnalle)

Samoja tietoja henkilöstöhallinnon järjestelmässä käytetään myös vuotuiseen henkilöstöraporttiin OKM:lle.

Väitöskirjatutkijat

Väitöskirjatutkijoille tuodaan opintohallinnon järjestelmästä automaattisesti

  • koko nimi ja kutsumanimi
  • sukupuoli 
  • opiskeluoikeuden myöntänyt tiedekunta
  • opiskeluoikeuden myöntöpäivä
  • tavoiteltava tutkinto
  • tohtoriohjelma
  • väitöskirjan ohjaajat
  • ilmoittautumistilanne: läsnäoleva / poissaoleva / valmistunut
  • valmistumispäivä tai muu opinto-oikeuden päättymispäivä
  • tieteenala (tulkittu pääaineen mukaan)

Virheiden korjaaminen

Jos yllä luetelluissa tiedoissa on virheitä tai puutteita, ota yhteys tiedekuntasi tai yksikkösi hallintosihteeriin. Tiedot korjataan henkilöstöhallinnon ja opintohallinnon järjestelmiin, joista ne päivittyvät tutkimusportaaliin.

Tutkimusryhmät, -yhteisöt ja -verkostot

Tutkijoiden liittäminen tutkimusryhmiin, -yhteisöihin ja -verkostoihin ja poistaminen niistä on kirjaston tehtävä, tarvittaessa ota yhteys lacris@ulapland.fi.

Tutkijat liitetään kirjastossa tutkimusryhmiin, -yhteisöihin ja -verkostoihin vain voimassaolevan työ- tai vierailevan tutkijan sopimuksen ajaksi, joten uuden työ- tai vierailijasopimuksen alkaessa sinun tulee itse vaihtaa uuden sopimuksen päättymispäivä tutkimusryhmiin, -yhteisöihin tai verkostoihin liittyviin affiliaatiotietoihisi. Muussa tapauksessa et enää näy ko. ryhmän, yhteisön tai verkoston sivuilla.

Sopimuksen päättymispäivä muutetaan polun "Muokkaa profiilia", "Metatiedot", "Organisaatioaffiliaatiot" kautta.

Tuplaprofiili siirryttäessä muiden yksiköiden henkilökunnasta tutkijaksi/opettajaksi tai väitöskirjatutkijaksi

Jos siirryt muiden yksiköiden henkilökunnan työsopimukselta tutkijan/opettajan työsuhteeseen tai aloitat jatko-opinnot, sinulle tulee tutkimusportaaliin tuplatietue ja vanhat tietosi eivät yhdisty automaattisesti uusiin. Ota yhteyttä tutkimusportaalin pääkäyttäjiin lacris@ulapland.fi, jotta tietosi saadaan yhdistetyksi.