Vuoden 2022 asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin Lapin korkeakoulukirjastossa 15.3.-12.4. Lapin yliopiston ylioppilaskunta LYY ja Lapin ammattikorkeakoulun oppilaskunta ROTKO olivat mukana kyselyn suunnittelussa ja viestinnässä. Tuloksista ja kehittämiskohteista keskusteltiin oppilaskuntien kanssa syyskuussa.
Edellisen vuoden tapaan asiakkaita pyydettiin kyselyssä arvioimaan kirjastoa asiointi- ja oppimisympäristönä, sen verkkopalveluja ja viestintää, tietoaineistoja sekä asiakaspalvelua, ohjausta ja tiedonhankinnan opetusta. Lisäksi pyydettiin avoimia kommentteja ja kehittämisehdotuksia kirjaston palveluista.
Vastauksia saatiin yhteensä 209. Vastaajista yliopiston tai ammattikorkeakoulun opiskelijoita oli 54 % ja henkilökuntaa 43 %. Vastaajia oli kaikista tiedekunnista ja koulutusaloilta. Kirjaston palveluista yleisimmin käytettiin painetun aineiston lainauspalveluja sekä kirjaston tarjoamia sähköisiä aineistoja. Etenkin opiskelijoille kirjasto on myös tärkeä opiskelu- ja työskentely-ympäristö.
Joka neljäs vastaaja ilmoitti käyvänsä kirjastossa vähintään kerran viikossa ja noin puolet ilmoitti käyttävänsä kirjaston tarjoamia verkkopalveluja vähintään kerran viikossa. Kulkukortilla kirjastoa ilmoitti käyttävänsä lähes kolmasosa vastaajista.
Palautetta palveluista
Asiointi- ja oppimisympäristössä kehittämiskohteeksi nousi erityisesti erilaisten tilojen tarve. Asiakkaat kaipaavat lisää ryhmätyötiloja, rauhallista tilaa, yksityisyyttä antavia työskentelypisteitä sekä tilaa, jossa voi keskustella häiritsemättä muita. Myös oleskelutilaa tarvitaan. Ryhmätyötiloille toivottiin sähköistä varausjärjestelmää. Lisäksi tiloihin toivottiin mm. ergonomisia kalusteita, selkeitä opasteita, kahviautomaattia, wc-tiloja ja yleistä viihtyisyyttä. Kirjastossa tilojen puutteet on tunnistettu ja tiloja ollaan kehittämässä paremmin asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Tänä vuonna suunnitelmat kohdentuvat erityisesti yliopistokirjaston ja Minervakirjaston tiloihin. Yliopistokirjastossa tavoitteena on lisätä ryhmätyötiloja ja Minervakirjastossa tiloja kehitetään yhdessä koulutusalan kehittämishankkeen kanssa.
Tietoaineistojen arvioitiin vastaavan tarpeita ja aineistot ovat myös helposti löydettävissä. Sen sijaan aineiston riittävyyteen tulisi kiinnittää huomiota. Kurssikirjoja, painettuina ja sähköisinä, tarvittaisiin enemmän, samoin muita e-kirjoja ja verkkoaineistoja. Myös tiedottamista aineistoista toivottiin lisää. Kuluneen vuoden aikana palveluja kirjastossa on kehitetty mm. korvaamalla painettuja lehtiä etäkäyttöisillä palveluilla, uudistamalla kurssikirjojen käytön seurantaa ja hankintaa, parantamalla e-aineistojen haun toimintavarmuutta sekä tiedottamalla palveluista tiedekuntiin ja oppiaineisiin.
Kirjaston asiakaspalvelu, ohjaus ja tiedonhankinnan opetus arvioitiin hyväksi. Palvelu on asiantuntevaa, helposti tavoitettavaa ja ongelmatilanteet selvitetään sujuvasti. Avoimessa palautteessa osa asiakkaista piti chat-palvelua hyvänä ja nopeana, osa puolestaan kaipasi enemmän palvelua paikan päällä tiloissa. Kirjastossa tavoitteena on vastata erilaisiin tarpeisiin mahdollisimman hyvin. Palveluviestintää on kehitetty vuoden aikana, Intran uudistus on meneillään ja verkkosivujen uudistus on tulossa. Tuudon käyttöönotto on tarjonnut asiakkaille uuden kanavan viestien seuraamiseen.
Kirjaston palvelut kokonaisuutena saivat keskiarvon 4,2 (asteikko 1-5), kun edellisen vuoden arvio oli 4,3.
Kiitos kaikille asiakastyytyväisyyskyselyyn osallistuneille! Vastauksista saimme arvokasta tietoa palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen.
Maija Koponen, palvelupäällikkö, opetus- ja asiakaspalvelut
Lapin korkeakoulukirjasto
0 Kommentit.