Useamman meistä perusluonteeseen kuuluu uteliaisuus ja halu oppia uusia asioita. Toisinaan myös elämä voi tuoda eteen tilanteen, jossa omaa osaamista tarvitsee kehittää, iästä riippumatta.
Yhteiskunnassamme puhutaan paljon jatkuvasta oppimisesta, joka on koko elämänkaaren aikaista oppimista ja ulottuu eri elämänalueille. Usein jatkuva oppiminen liitetään automaattisesti työelämään mutta jatkuvan oppimisen voi nähdä osaksi elämää ylipäätään. Jatkuvaan oppimiseen on viime vuosina panostettu Suomessa jo ihan valtiollisellakin tasolla; jatkuvan oppimisen uudistus sisältyy nykyisen hallituksemme hallitusohjelmaan.
Työelämä on kokenut viimeisen vuosien aikana suuria myllerryksiä ja muutoksia. Jatkuva oppiminen on suuressa roolissa ja tulee varmasti näkymään entistäkin voimakkaammin tulevaisuuden työelämässä. Jatkuva oppiminen vastaa muuttuneen työelämän tarpeisiin. Työelämän lisäksi jatkuva oppiminen korostuu ihmisten halussa saada kehittää tietotaitojaan ja kyvykkyyksiään läpi elämän, iästä ja paikasta riippumatta; esimerkiksi moni seniori suorittaa eläkkeellä avoimen yliopiston opintoja.
Kirjaston erilaiset palvelut tukemassa elinikäistä oppimista
Korkeakoulukirjastolla on tärkeä merkitys jatkuvan oppimisen tukemisessa. Kirjaston palvelut ja aineistot ovat korkeakoulujen opiskelijoiden ja työntekijöiden käytössä mutta yhtä lailla Lapin korkeakoulukirjaston asiakkaaksi ovat aina tervetulleita myös muiden koulujen opiskelijat sekä myös he, jotka eivät ole minkään oppilaitoksen opiskelijoita, vaan joihin muuten vaan on iskenyt uuden oppimisen palo. Kirjasto on oppimisen tukena ja tukee tasa-arvoisesti oikeutta oppimiseen.
Opintojen ja tiedon siirryttyä entistäkin enemmän digitaaliseen maailmaan ja tietoa etsitään entistä enemmän ” sähköisistä kirjahyllyistä”, on kirjan e-aineiston valikoimalla suurta painoarvoa. Kattavat e-aineistot ovat kätevästi saatavilla eivätkä vaadi paikan päälle tulemista, mikä on jo ihan Lapin kaltaisessa pitkien etäisyyksien maakunnassa äärimmäisen tärkeää. Aineiston lainaaminen ei katso aikaa eikä paikkaa ja tukee näin asuinpaikasta riippumatonta oppimista. Myös painettu aineisto kulkee kätevästi kaukolainauksella eri kirjastojen välillä puhumattakaan, että Lapin korkeakoulukirjaston eri toimipisteisiin voi tilata aineistoja toisesta toimipisteestä maksutta. Lisäksi myös muut monipuoliset palvelumme, kuten esimerkiksi tiedonhaun opastusta, on tarjolla kätevästi chatin kautta.
Tasa-arvoisen oppimisen tukemiseen kuuluu myös saavutettavuudesta huolehtiminen. Pyrimme tekemään parhaamme, että verkkopalveluidemme sisältö on saavutettavissa ja kirjastomme on esteetön kaikille käyttäjille. Kirjastostamme on myös saatavilla Celia äänikirjapalvelu, kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi lukivaikeuden tai muun syyn vuoksi. Voit kysyä äänikirjapalvelustamme kirjaston yhteyshenkilöiltä:
Rovaniemi tiina.siro@ulapland.fi 040 834 4893
Kemi-Tornio annamari.pudas@ulapland.fi 040 575 0937
Kehitämme palveluitamme jatkuvasti ja jatkuvan oppimisen tukena oleminen on yksi johtotähdistämme!
0 Kommentit.