”Kun tuijotamme pimeyteen, jonka tiedämme olevan vain varjoa, valtaa meidät aavistus, että tuossa tunnelman pienessä nurkassa isännöi täydellinen ja kertakaikkinen hiljaisuus; rauhallisuus, joka siellä vallitsee on pysyvää.”
Kuka: Heidi Minkkinen, tietoasiantuntija
Minkä aineiston valitsit hyllystä?
Alkuperäinen teos on japanilaisen Junichiro Tanizakin kirjoittama Inei Raisan - Varjojen ylistys vuodelta 1933. Novellit on alkuperäisesti julkaistu japanilaisessa aikakauslehdessä. Käännöstä suomen kielelle ei ole tehty alkuperäisestä tekstistä, vaan kolmesta muun kielisestä julkaisusta.
Miksi juuri tämä kyseinen kirja?
Varjojen ylistys -kirjan sanotaan olevan maailmankirjallisuuden klassikko ja löysin kuin löysinkin sen myös meidän oman kirjastomme kokoelmista.
Lukemistooni on kuulunut lähinnä länsimaalaista kirjallisuutta, ja mielenkiintoista on, kuinka esim. japanilainen kirjallisuus poikkeaa siitä. Harvoin törmään aasialaisiin vanhoihin käännöksiin. Olen itse rakentanut ja sisustanut tiloja viime vuodet ahkerasti ja törmännyt moniin käytännön ongelmiin, jotka on pitänyt ratkaista mielellään vieläpä esteettisesti ja itse tehden. Olen käyttänyt tunteja miettien, miten saisin hirsimökin tunnelman säilymään rauhan tyyssijana, vaikka sinne mukavuuksia pitäisikin lisätä. Pohdiskelen alituiseen mieltymystäni luonnonmateriaaleihin ja tietynlaiseen minimalismiin tekemättä sitä kuitenkaan monikäyttöisyyden hinnalla. Teos Varjojen ylistys pureutuu juuri tähän tematiikkaan tuomalla esiin arkisten pulmien ja estetiikan vuoropuhelua.
Kenelle suosittelet erityisesti valitsemaasi kirjaa?
Tämä teos on tyylinäyte kauniisti kirjoittamisesta ja kauniista kirjoittamisesta, kuten takakansi kertoo. Suosittelen kirjaa myös heille, jotka pohtivat mikä tekee japanilaisesta sisustamisesta erityisen ja jotka pohtivat valon ja varjon merkitystä lopputuloksessa luodessaan uutta sisustuksen, arkkitehtuurin tai muotoilun saralla. Japanilaisille itse asia sinänsä ei ole kaunis, vaan ennemminkin huomio kiinnittyy siihen, minkä tunnelman se välittää olleessaan yhteydessä ympäröivään tilaan.
Väitän omistavani sata suomalaista, tanskalaista ja ruotsalaista sisustuslehteä ja lukeneeni lukuisia blogikirjoituksia aiheesta. Kirjan luettuani koen ymmärtäväni paremmin omia mieltymyksiäni. Miten tummat, rosoiset ja patinoituneet pinnat materiaaleineen välittävät tilan tunnelmaan jotain sellaista, mitä kokovalkoiset kiillotetut pinnat eivät tee.
0 Kommentit.