Se tunne, kun tentti lähestyy ja kirjaston hylly ammottaa tyhjyyttään. Ei yhtään lainattavaa kappaletta missään toimipisteessä. Ei, valitettavasti kirjaa ei ole saatavilla e-muodossa, todetaan kirjaston asiakaspalvelussa.
Tähän opiskelijan kohtaamaan arkirealismiin haettiin helpotusta FinELibin e-kurssikirjaprojektissa, joka toteutettiin yhdessä korkeakoulukirjastojen kanssa vuosina 2014-2016. Projektin tavoitteena oli lisätä kotimaisten e-kurssikirjojen tarjontaa kirjastoille. Myös e-kirjojen käytettävyyttä haluttiin parantaa. Projektin loppuraportti.
Lapin korkeakoulukirjasto, siis LUC-kirjasto, oli mukana pilottivaiheessa, jonka aikana testattiin neljän kotimaisen kustantajan e-kirjoja erilaisilla lisenssivaihtoehdoilla Ellibs-alustalla. Pilotin tuloksena yhden käyttäjän lisenssin rinnalle saatiin kaksi uutta kirjastoille soveltuvaa lisenssimallia: useamman yhtäaikaisen käyttäjän lisenssit sekä lainakertapaketit. Nämä tuovat varmasti helpotusta kurssikirjapulaan tentin lähestyessä.
Edelleenkin kirjasto joutuu välillä tarjoamaan eioota, kun opiskelija kyselee kotimaisen e-kurssikirjan perään. Ellibs-kokoelma kuitenkin karttuu ja e-kirjojen käytettävyys paranee, etenkin kun uusia kirjoja voi nyt lukea selaimella ja niihin voi tehdä varauksia. E-kirjojen kysyntä tuntuu kasvavan koko ajan. Tätä viestiä kirjastot yrittävät viedä kotimaisille kustantajille ja ehkäpä projektin myötä kirjastojen toiveitakin kuunnellaan herkemmällä korvalla.
Eri toimijat – opiskelijat, opettajat, kirjastot, kustantajat – katselevat asiaa omista motiiveistaan ja toiminnastaan käsin. Oletettavasti me kaikki tahoillamme pinnistelemme kuitenkin kohti samaa päämäärää eli sitä, että tieto kohtaa tarvitsijansa ja (e-)kirja käyttäjänsä – vieläpä oikeaan aikaan.
Annamari Pudas, informaatikko, Lapin korkeakoulukirjasto
0 Kommentit.