Kun Jokiväylän kirjaston kirjat sijoitetaan yliopistokirjaston tiloihin vuoden 2018 alussa, tarvitaan myös uusi hyllyluokitus. Nykyisin yliopistokirjaston kirjat ovat hyllyssä UDK-luokituksen mukaisesti ja Jokiväylän kirjat taas YKL-luokituksen mukaisesti. Kansainvälinen UDK-luokitus on yleisesti käytössä yliopistoissa ja suomalainen YKL taas sekä AMK- että kaupunginkirjastoissa.
Uudessa hyllyluokituksessa jää UDK-luokista käyttöön 0,1,2,3,7,8, ja 9 -pääluokat alaluokkineen. YKL-luokista otetaan käyttöön 4,5 ja 6 -pääluokat alaluokkineen sekä alaluokka 79. Luokituksessa on huomioitu korkeakoulujen painopistealueet sekä kokoelmien nykyiset painopistealueet, esim. UDK 3 pääluokka sisältää yhteiskuntatieteet, kasvatustieteet ja oikeustieteen, UDK 7 taas taiteet. YKL 5 sisältää luonnontieteet, matematiikan ja lääketieteen sekä YKL 6 mm. tekniikan, metsätalouden ja liiketalouden.
Molemmissa kirjastoissa poistotyöt ovat edenneet suunnitellusti ja nyt 100 000 niteen poistotavoitteesta on toteutettu jo 78 %. Poistojen jälkeen Jokiväylän kirjastosta tulee siirrettäväksi yli 40 000 kirjaa ja näistä noin 12 000 kirjaan tulee tehdä hyllyluokituksen aiheuttamat muutokset. Yliopistokirjaston puolella hyllyluokitusmuutoksia tehdään noin 14 000 kirjaan. Vaikka uusi hyllyluokitus on suunniteltu huomioiden muutosten aiheuttaman työmäärän minimointi, jää silti paljon aikaa vievää käsityötä 26 000 kirjaan ja tietokantaan. Tällä hetkellä painopiste kirjaston muutostöissä onkin siirtymässä poistoista luokitusmuutoksiin. Tavoitteena on, että luokitusmuutokset on saatu tehtyä syksyyn mennessä.
Luokitusmuutoksista johtuen kannattaa huomioida, että moni tuttu kirja ei välttämättä olekaan enää entisellä paikallaan esim. tietojenkäsittelyn kirjat (luokat A 004 ja TAID 681.3) löytyvät luokasta 61, samoin matkailun kirjat löytyvät luokasta 40.
Syksyn aikana myös nykyiset TAID- ja A-kokoelmat yhdistetään. Jatkossa Jokiväylän kirjaston muutettua on siis vain yksi yhteinen yleiskokoelma uuden hyllyluokituskaavion mukaisesti. Elokuussa palataan tarkemmin muutosjärjestelyihin.
0 Kommentit.