Tiesitkö, että verkossa olevia kirjoja ja artikkeleita voi usein myös kuunnella? Kuunteluun tarkoitettuja työkaluja on tarjolla niin selaimissa, lukuohjelmissa kuin e-aineistoja tarjoavissa palveluissa. Tekstien kuuntelumahdollisuus lisää kirjaston tarjoamien aineistojen saavutettavuutta.
Kirjojen ja muiden tekstien kuuntelu on erityisen tärkeää henkilölle, jolla on jokin lukemisen este. Saavutettavuuskirjasto Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tarjoaa äänikirjoja henkilöille, joille lukeminen on vaikeaa tai mahdotonta esimerkiksi lukivaikeuden, oppimisvaikeuden, vamman tai sairauden aiheuttaman lukemisesteen vuoksi. Celia tuottaa omiin kokoelmiinsa korkeakoulujen käyttämää tietokirjallisuutta. Tunnukset palveluun saat kirjastosta
Lähes kaikkia selaimiin aukeavia kirjoja voit kuunnella selainten Read aloud / Lue ääneen -toiminnolla. Chromeen ja Firefoxiin voi ottaa käyttöön Read Aloud -lisäosan. Edgessä toiminnon saa käyttöön, kun klikkaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsee Read aloud. Selaimeen aukeavia kirjoja on mm. seuraavissa palveluissa: Alma Talent Verkkokirjasto, Alma Talent Bisneskirjasto, Editan lakitiedon kirjasto, Kauppakamarin ammattikirjat ja Oppiportti. Oppiportin kirjoissa on myös sisäänrakennettu kuuntelutyökalu.
Ellibsin e-kirjojen kuunteluominaisuudet vaihtelevat. Osa selaimeen avautuvista kirjoista on kuunneltavissa selainten Read aloud -toiminnoilla, osassa se on kuitenkin hankalaa. Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan avautuvia kirjoja on mahdollista kuunnella näkövammaisille tarkoitettujen ruudunlukuohjelmien avulla, esimerkiksi NVDA-ohjelmalla.
Ellibsin uusi lukuohjelma Thorium Reader tarjoaa myös mahdollisuuden e-kirjojen kuunteluun. Thorium Readerilla voit kuunnella ePub –muodossa olevia kirjoja. Kirjan tiedoista näet, onko sitä mahdollista ladata Thorium Readeriin.
Mobiilikäyttäjälle on tarjolla Ellibs-sovellus. Kirjojen kuunteluun sovelluksen käyttäjä voi hyödyntää oman puhelimensa saavutettavuus- tai esteettömyysominaisuuksia. Ellibsin sivuilta löydät ohjeet lukuohjelmien ja sovelluksen käyttöön.
Kansainvälisissä e-kirjapalveluissa kirjojen kuunteluominaisuudet vaihtelevat. Laajassa ja monialaisessa Ebook Central -palvelussa e-kirjoja voi kuunnella aktivoimalla palvelussa erillinen Accessibility Mode -tila. Ebscon Ebook Collection -palvelussa osa kirjoista on saavutettavia. Jos e-kirja aukeaa PDF-tiedostona, voit kokeilla Adobe Acrobat Readerin Lue ääneen/Read out loud -toimintoa.
E-artikkeleiden ja erikoisaineistojen kuten SFS-standardien kuuntelu onnistuu yleensä hyvin. Ne ovat usein joko PDF- tai HTML-muodossa, jolloin niitä voi kuunnella joko selaimen Lue ääneen -toiminnoilla, Adoben Lue ääneen/Read out loud -toiminnolla tai tietokantojen omilla sisäänrakennetuilla kuuntelutyökaluilla. Esimerkiksi Ebscon html-muotoisia artikkeleita voi kuunnella palvelun omalla Listen-toiminnolla.
Monilla tietokannoilla onkin omia kuuntelutoimintoja. Esimerkiksi ePress-palvelun näköislehtiä voit kuunnella klikkaamalla Kuuntele-painiketta. eMagz-palvelun aikakauslehdistä suosituimmat ovat niin ikään kuunneltavia.
Kirjaston saavutettavuusoppaasta löydät tukea e-aineistojen sujuvampaan käyttöön. Kirjastosta saat myös ohjausta aineistojen kuunteluun ja työkalujen käyttöön – ota siis tarvittaessa yhteyttä!
Kemi-Tornion kampus
Annamari Pudas
annamari.pudas@ulapland.fi
Rovaniemen kampus
Tiina Siro
tiina.siro@ulapland.fi
0 Kommentit.