Ovistamme on kulkenut paljon tiedontarvitsijoita ja digitaalisesti tietoaineistoja käyttäviä on kasvava määrä. Heillä jokaisella on tietämystä siitä, minkälaiset järjestelyt auttavat opiskelijaa ja tutkijaa parhaiten. Palvelumme ovat olleet siis asiantuntevassa syynissä! 137 käyttäjää vastasi kirjaston asiakastyytyväisyyskyselyyn, joka oli vastaajille avoinna keväällä 2023. Palautetta keräsimme kaikista yksiköistämme ja palveluistamme.
Asiakaskyselymme oli avoinna aikana, jolloin olemme kirjastossa ottaneet haltuun Alma-kirjastojärjestelmän sekä kehittänyt yhteistyössä Tietohallinnon kanssa Peppi- ja Tuudo-integraatiot helpottamaan asioimista. Asiakaspalvelumme koettiin yleisesti toimivaksi.
Kyselyyn vastattiin myös aikana, jolloin tietoaineistot muuttuvat entistä enemmän elektronisemmiksi. Olemme uudistaneet hankintaprosessiamme, ja saaneet palautetta siitä, että toimimme tehokkaammin: mm. uusi e-kirja saadaan LUC-Finnaan nopeasti. Tietoaineistot ovat keskiössä ja pyrimmekin saamaan ajoissa tiedon tarvittavasta materiaalista eri opintojaksoille. Osallistumme opetuksen tiimipalavereihin ja tiedekuntien tilaisuuksiin, sekä tarjoamme kanavia kurssimateriaalien hankkimiseen. Jopa ohjausta siihenkin toisinaan.
Oppimistyylit ja eri muodossa olevat tiedonlähteet vaikuttavat siihen, minkälaisia palveluita ja tiloja tarvitaan. Ensinnäkin tarvitaan uuden opiskelijan perehdytystä, miten kirjastoa käytetään, ja miten tietoaineistojen äärelle päästään. Olemme julkaisseet kyselyn valmistumisen jälkeen uudet verkkosivut Lapin korkeakoulukirjastolle osoitteessa lib.luc.fi ja ne tehostavat digitaalista palveluiden esittelyä ja omatoimista perehtymistä. Toisekseen tietoasiantuntijamme järjestävät tiedonhaun opastuksia opetuksen kanssa yhteistyössä, joten opiskelija ei ole opintopolullaan yksin kehittämässä informaatiolukutaitoaan. Opetuksiin integroidaan ohjausta eri vaiheissa Lapin AMKissa ja omat tiedonhaun kurssit ovat Pepissä tarjolla Lapin yliopiston opiskelijoille ja tutkijoille. Erilaisille ryhmille suunnattuja opastuksia järjestetään monikanavaisesti myös ops:n ulkopuolella. Intran Opetuksen ja ohjauksen tukena -osio ja uudet nettisivumme tarjoavat lisätietoa.
Yhtenä konkreettisesti näkyvänä kehityskohteena ovat kirjaston tilat. Minervakirjastossa Torniossa on reilun vuoden aikana karsittu reippaasti kokoelmia ja uusien hyllyjen myötä tilaan on saatu runsaasti valoa ja väljyyttä. Tilojen uudistaminen jatkuu vaiheittain myös vuonna 2024.
Yliopistokirjasto on toiminut nykyisissä tiloissaan vuodesta 1987, eivätkä ne ole kovinkaan sen jälkeen muuttuneet. Tavoitteenamme on, että saamme nykyaikaiset, viihtyisät tilat, ja jotka vastaavat opiskelijoiden erilaisia työskentelytapoja. Olemme osallistaneet opiskelijoita kyselyn lisäksi myös työpajojen avulla, ja näin olemme saaneet hyvän kuvan siitä, minkälaiset tilat toimisivat ja tukisivat oppimisessa. Tilojemme halutaan olevan houkuttelevia, muokattavissa olevia ja tarjoavan niin yksityisyyttä että tehokkuutta ryhmätöiden tekemiseen. Remontti on valmistumassa. Seuraa uutisointiamme avajaisista, jotka järjestetään 23.1.
Kirjastoon rakennetaan toiveiden mukaisesti tunnelmallisia, modernilla teknologialla varustettuja ja muusta tilasta eristettyjä tiloja, joissa voi työskennellä eri tavoin. Säädettävä valaistus ja huonekalujen vaihtelevuus tukevat erilaisia tunnelmia ja ryhmätöitä tehostavat suuret näytöt.
Tavoitteenamme on kiinnittää huomiota myös ääniergonomiaan eli siihen, miten missäkin osassa on mahdollista työskennellä ympärillä olevat toiset opiskelijat huomioiden: keskustellen ryhmässä vai hiljaisempaan toimintaan eli lukemiseen keskittyen. Tilojen varaamisen tarvetta selvitetään käyttäjille suunnatulla kyselyllä.
“Kiitokset kirjastosta!” - kommentti toimii molempiin suuntiin! Koemme, että olemme onnistumassa muutoksissamme taas lisää.
0 Kommentit.