Kuka: Manu Pajuluoma, tieto- ja digipalveluiden johtaja
Minkä aineiston valitsit hyllystä?
Nautin sopivan kohtuullisen määrän historiallista tietokirjallisuutta ja kevyttä kaunokirjallisuutta rentouttavan kesäloman aikana, mutta tällä kertaa en nosta esiin silkkitien historiaa tai jännittäviä erikoisjoukkojen operaatioita. Kesäloman lopun jo häämöttäessä, orientoiduin kevyesti syksyn alkuun vuonna 2014 julkaistun ja vuonna 2021 suomennetun Frederick Lalouxin kirjoittaman Reinventing Organizations – kohti tulevaisuuden työyhteisöjä kirjan parissa. Ajattelin kevyen business-kirjallisuuden toimivan pehmeänä laskuna takaisin syksyn kiireiden pariin ja toimivan tarvittaessa takan sytykkeenä talven pikkupakkasissa. Vinkki kirjan lukemiseen tuli työelämään keskittyneen sosiaalisen median kautta, kun entinen finanssialan kollega suositteli teosta ilmiselvästi innostuneena. Hylkäsin ajatuksen digitaalisesta käyttöliittymästä aurinkoisen kesäisellä takapihalla ja tilasin perinteisen kirjan, jonka sujuva kerronta ja kaunis kuvitus sitten veikin mukanaan sekä herätti sopivalla tavalla pohtimaan nykyorganisaatioiden haasteita ja mahdollisia ratkaisuja yhä monimutkaistuvassa maailmassa.
Miksi juuri tämä kyseinen kirja? Mikä siinä teki sinuun vaikutuksen?
Kirja piirtää kuvan muuttuvasta maailmasta, jossa organisaatioiden vanhat toimintatavat ja ajattelun mallit eivät enää tuota parasta mahdollista lopputulosta. Kirjan mukaan ajattelumme on ajan saatossa kehittynyt hyppäyksittäin ja olemme onnistuneet kerta toisensa jälkeen kehittämään paremmin uudistuneeseen toimintaympäristöön sopivia toiminnanorganisoitumisen malleja. Kirja merkitsee tunnistamiaan aikaisempia malleja erilaisilla karikatyyrisillä väreillä ja kuvaa niille tyypillisiä metaforia, näkökulmia, innovaatioita sekä arkkityyppejä. Varhaisinta organisaatioajattelun mallia merkitsee vahvimman oikeudella toimiva ja susilaumaksi kuvattu punainen. Sitä seurasi sääntöorientoitunut ja toistettavia prosesseja ihannoiva vakaa meripihka, konemaisesti toimiva ja tavoitejohdettu oranssi sekä ihmisläheinen ja perheen kaltainen vihreä organisaatioajattelu. Uusimpana evoluutiovaiheena kirja kuvaa sinivihreän TEAL-organisaation tunnuspiirteitä, jossa itseohjautuvuus, kokonaisvaltaisuus ja toiminnan evolutiivinen tarkoitus synnyttävät vastauksen monimutkaisessa maailmassa pärjäämiseen.
Vaikka kirjan yksinkertaistukset tuntuivatkin välillä liiallisilta, niin se onnistuu herättämään ajattelemaan tapojamme toimia ja mahdollisuuksia rakentaa parempaa ja merkityksellisempää työelämää meille kaikille. Uskon, että monimutkaistuvassa maailmassa ja kiihtyvässä muutosnopeudessa omien arvojen kautta syntyvät työn merkityksellisyys, oman toiminnan autonomia ja uusien asioiden oppiminen synnyttävät parhainta työnimua ja työhyvinvointia.
Kenelle suosittelet erityisesti valitsemaasi kirjaa?
Suosittelen kirjaa kaikille oman työnsä sekä organisaatioiden toiminnan kehittämisestä kiinnostuneille. Jokainen joka on joskus pohtinut työn merkityksellisyyttä, omia arvojaan sekä haastanut itseään ”maailman parhaimman työyhteisön rakentamiseksi” löytää varmasti uusia mielenkiintoisia näkökulmia omiin pohdintoihinsa. Tavoitteena oleva laguunissa sinivihreän veden rannalla siintävä TEAL-organisaation ilmentymä saattaa jäädä monelta organisaatiolta saavuttamatta, mutta jo matkan pohtiminen voi olla meille kaikille merkityksellistä ja ajatuksia herättävää. Tai ainakin sen takan saa sytytettyä.
0 Kommentit.